plaça de les Glòries

Fa un any Catalunya començava a pujar la segona onada de la pandèmia, una situació completament diferent a l’actual: l’evolució de tots els indicadors de la covid-19 és optimista. Un dels arguments clau per eliminar la majoria de les restriccions a Catalunya és la baixada dels pacients en estat greu a les UCI per sota del centenar. Però hi ha més dades favorables que ho avalen.

Les hospitalitzacions en general han assolit xifres mínimes per primer cop des del juliol del 2020. La mortalitat pel virus ha doblegat la cinquena corba i l’últim balanç és de set defuncions en set dies a tot Catalunya. Els positius setmanals que s’han detectat a l’octubre són menys de 2.000, la qual cosa no passava des de fa 16 mesos.

Crítics a l’UCI per sota del centenar

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, hi ha 96 crítics per covid-19 a les UCI catalanes i fa dos dies que són inferiors al llindar de les 100 persones. L’últim cop que les UCI, tant públiques com privades, van estar amb aquests nivells era 1 d’agost del 2020.


Menys de 350 ingressats als hospitals

Des de fa dos dies, les hospitalitzacions per covid són inferiors a les 350. El registre més elevat de la cinquena onada va deixar 2.299 ingressats aquest estiu. Per trobar una dada similar als 342 hospitalitzats actuals cal recular fins 17 de juliol del 2020, quan eren 345.


Set defuncions en una setmana

Fa 15 dies es va doblegar la corba de mortalitat de la cinquena onada. Actualment, el balanç setmanal ha continuat baixant. Els serveis funeraris han notificat set decessos per covid-19 del 10 al 14 d’octubre. L’última vegada que es va confirmar aquest nombre de defuncions va ser la primera setmana de la pandèmia, al març del 2020.


Menys de 1.700 casos setmanals

Cada dia d’octubre, de mitjana, es comuniquen 230 positius a Catalunya, gairebé la meitat dels que es confirmaven un mes abans (450 al setembre). Per setmanes, del 4 al 10 d’octubre, Salut va notificar 1.682 casos. El registre setmanal de contagis no era tan baix des de principis de juliol del 2020.


Camí del 75 % de vacunats amb pauta completa

El percentatge de població vacunada també ha afavorit l’aixecament de les restriccions contra la covid. Actualment, 5,8 milions de catalans han rebut la pauta completa del vaccí, és a dir, el 74,3 %. Per franges d’edat, després dels menors de 14 anys, els joves de 25 a 29 són els menys immunitzats.