Les escoles seran els primers espais que deixaran enrere les mascaretes quan Catalunya es plantegi començar a retirar aquests elements dels interiors. Ho ha dit en l’esmorzar sociosanitari organitzat per l’agència de notícies Europa Press. Després que aquest dimarts s’hagi anunciat la fi de la majoria de restriccions a partir del dia 15 d’octubre, el pas següent que s’espera amb candeletes és la possibilitat de dur el nas i la boca destapats en espais tancats.

En aquest sentit, el conseller de Salut, Josep maria Argimon, ha volgut refredar expectatives situant aquesta fita per a després de la tardor i l’hivern: “Primer, perquè és l’època del coronavirus; segon, perquè l’any passat no vam veure grip i ara estem veient, de nou, virus respiratoris. Hem de veure què passa amb la grip, si conflueix amb la covid”.

Per això diu que cal ser “cauts i prudents”, tot i que també ha estat clar a l’hora de dir que “el primer lloc on podrem treure la mascareta serà l’escola”.

Cambray: “Quan Salut ho autoritzi, l’endemà traurem mascaretes”

De la qüestió, també n’ha parlat aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. En una visita a l’Institut Escola la Mina ha reiterat que la decisió depèn del Departament de Salut i ha apuntat que, quan es prengui, l’endemà, Educació traurà les mascaretes de les aules.

Des del primer dia que les puguem treure, les traurem perquè ho necessitem”
Josep Gonzàlez-Cambray, conseller Educació

Una decisió pendent també dels índexs de vacunació

La vacunació entre la població de 12 a 15 anys va començar a principis d’agost. Els alumnes dels centres de primària, en canvi, s’hauran d’esperar encara una mica. Tot i que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja va apuntar a principis de setembre que les primeres dosis a infants es podrien començar a administrar al gener.

La vacunació dels menors d’12 anys depèn de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que és qui ha d’autoritzar l’administració dels vaccins. La decisió es podria accelerar després que Pfizer hagi anunciat els bons resultats de l’assaig clínic que ha realitzat nens de cinc a 11 anys. La companyia assegura que la vacuna és segura i que la resposta d’anticossos obtinguda en aquesta franja d’edat és comparables amb la d’un estudi anterior de joves d’entre 16 i 25 anys. També ho són, afirma, els efectes secundaris.

Moderna també està fent assajos clínics amb nens per analitzar l’eficàcia del vaccí. De fet, Pzifer i Moderna són les dues vacunes que s’estan administrant a la població adolescent d’entre 12 i 15 anys.