El ple extraordinari de les Corts sobre el cobriment de la ronda del Mig ha acabat amb una aprovació que no passa de tenir un valor simbòlic. Cal recordar que el resultat a un districte no és vinculant i en aquest en concret el PSC de Collboni ha mantingut l’abstenció que ja va efectuar a la Comissió d’Urbanisme i, per tant, frena, ara per ara, qualsevol oportunitat de tirar endavant la proposició. “Governar és establir prioritats. Entenem la preocupació del veïns. A la ronda del Mig li una cal reforma, evidentment, però sobre la taula hi ha altres demandes, com la Colònia Castells”, ha apuntat la portaveu del PSC, Irene Morales, que ha afegit que es tracta d’un projecte “de ciutat, complex i de gran dimensió” per al qual cal negociar partides pressupostàries.

La proposta concreta que s’ha votat a les Corts, a iniciativa de TriasXBCN, era estudiar la viabilitat tècnica i econòmica de cobrir el tram entre Mejía Lequerica i la plaça del Prat de la Riba —tot el que està pendent. Hi han votat a favor, a més del grup que ha dut la proposició al ple extraordinari, els grups del PP, Vox i BComú. A l’abstenció del PSC s’hi ha afegit la d’ERC, qui també ha defensat que el “pressupost de l’Ajuntament és finit i cal prioritzar”, un argument que des de TriasxBCN, Ivan Condés, ha rebatut: “Només estem demanant el 0,06 % del pressupost de l’Ajuntament per fer l’estudi de viabilitat, que són uns 250.000 euros”. En tot cas, ha convidat el govern socialista a acceptar l’esmena als pressupostos i incloure una partida específica per estudiar el cobriment.

El veïnat de Pedralbes i les Corts reclama acabar amb “els fums i el soroll”

Tot plegat s’ha desenvolupat davant uns veïns que s’han manifestat a les portes de la seu del districte i que, durant el plenari, han tornat a reivindicar el cobriment com una solució necessària a un problema de contaminació acústica i atmosfèrica. Han assegurat que se senten discriminats respecte a altres zones de Barcelona on sí que s’han fet actuacions de pacificació o soterraments. “Tenim 11 carrils, una fractura física al barri, és un deute històric amb les Corts. Fa temps que venim donant la llauna i cada cop som més gent, no ens aturarem”, ha explicat el veí Máximo Utrilla. “És una barrera arquitectònica de fum i soroll. Si es cobreix guanyarem salut, una vida millor i una millor comunicació entre barris”, afegeix Felisa Marco.

També han recordat que fa 20 anys que es va aturar el cobriment de la ronda del Mig i que des d’aleshores esperen que es reprenguin les obres. En el mandat passat van recollir 700 signatures i van rebre la promesa que el projecte es faria en aquests quatre anys. Ara tenen recollides unes 1.800 signatures, afirmen.

L’Ajuntament prioritza la ronda de Dalt aquest mandat

La qüestió del cobriment d’aquest tram de 400 metres de la ronda del Mig ja va sortir a la Comissió d’Urbanisme del mes de gener, també per iniciativa del Grup Municipal de TriasxBCN. En aquest cas, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, va rebutjar el prec en què es demanava encarregar un estudi per analitzar la viabilitat del cobriment de la ronda del Mig. Bonet va apuntar que aquest estudi costa uns 250.000 euros i que la prioritat del mandat de Jaume Collboni és el cobriment de la ronda de Dalt a Horta-Guinardó, unes obres que està previst que arrenquin al juny. La també responsable de l’Àrea d’Urbanisme va assenyalar aleshores, però, la possibilitat que el districte de les Corts s’encarregués de l’estudi.