El 2024 serà l’any en què les reivindicacions dels veïns de la ronda de Dalt començaran a tenir resposta amb les obres per cobrir-ne un segon tram. Però, i el veïnat d’una altra ronda, la del Mig? No serà el seu cas perquè, de moment, els caldrà esperar per al cobriment. Malgrat això, no es cansen de reivindicar que es tapi entre el carrer de Mejía Lequerica i la plaça de Prat de la Riba. En una entrevista al ‘bàsics’, han explicat què suposa per a ells viure a tocar d’una autèntica autopista urbana.

El pitjor és la contaminació, ambiental i acústica, que atempta contra la salut de les persones. El soroll no ens deixa dormir”, afirma Óscar Palomino, veí i president de l’associació que en defensa el cobriment. Joan Hernández, secretari de l’entitat, ho corrobora i posa el focus en el trànsit: “La contaminació que hi ha ens està cremant els pulmons”. Per tot plegat, reclamen el soterrament dels 11 carrils de circulació i, a la part coberta, fer-hi un passeig amb arbrat sobre una llosa de formigó.

Bonet: “La prioritat d’aquest mandat és la ronda de Dalt”

Aquest dimarts, en la Comissió d’Urbanisme, el Grup Municipal de TriasxBCN va presentar un prec en què demanava encarregar un estudi per analitzar durant l’any la viabilitat del cobriment de la ronda del Mig. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, va rebutjar-ho: “Només l’estudi són 250.000 euros i no cal que recordi que a hores d’ara no tenim pressupostos aprovats“. La també responsable de l’Àrea d’Urbanisme va assegurar, però, que el districte de les Corts està mirant si el document es pot demanar.

Bonet va afegir-hi, però, que la prioritat del mandat de Jaume Collboni és que es tapi la ronda de Dalt. Els veïns de la del Mig se senten discriminats i reclamen el cobriment amb urgència. Hernández ha alertat que, fins i tot, es posa la mascareta per travessar a peu la zona descoberta. Insisteixen que seguiran la lluita i, de fet, ara s’han constituït en associació veïnal per tenir més força. Abans s’agrupaven en la Plataforma per la Cobertura de l’Últim Tram de la Ronda del Mig.

Com és viure al darrer tram descobert de la ronda del Mig?

Al ‘bàsics’ també hem sortit al carrer per veure de primera mà el malson dels veïns que viuen en un dels trams descoberts de la ronda del Mig: als 400 metres que hi ha des de l’avinguda Diagonal fins a la plaça de Prat de la Riba. Soroll i contaminació són el que han de suportar cada dia, també els qui treballen a prop. Consideren que aquest punt de la via és una autèntica barrera al barri i que no és un lloc agradable per passejar-hi a peu.