Foto: Aina Martí (ACN)

(ACN) Google DeepMind preveu que la recerca per medicaments nous “es redueixi de 10 anys a pocs mesos” gràcies a innovacions com Alfafold, una intel·ligència artificial que fa dos anys va predir l’estructura de les 200 milions de proteïnes conegudes, un problema que la biologia en feia 50 que intentava resoldre. “Nosaltres vam solucionar amb pocs segons un problema que abans necessitava cinc anys d’investigació, un doctorat sencer”, ha detallat el conseller delegat de Google DeepMind, Demis Hassabis. La predicció de l’estructura tridimensional de les proteïnes a partir de l’anàlisi de la seqüència ha suposat una “revolució” pel camp de la biologia estructural.

Segons el primer executiu de Google DeepMind, en tres anys un milió de biòlegs han fet servir  Alfafold en les seves investigacions. Ara, la companyia comprada per Google fa 10 anys posarà l’accent en com aquesta tecnologia es pot aplicar a la descoberta de medicaments.

Isomorphic, el laboratori que espera revolucionar el camp farmacèutic

El fundador de DeepMind ha explicat en una conferència al Mobile World Congress (MWC) que han creat un laboratori, Isomorphic, que espera revolucionar el camp farmacèutic “en els propers dos anys, veurem medicaments dissenyats amb intel·ligència artificial a les clíniques”, ha predit.

“Vam començar Isomorphic perquè volíem descobrir medicaments. Si coneixes l’estructura de la proteïna pots enviar un component a una part específica de l’estructura, bloquejar-lo o canviar el comportament i minimitzar els efectes secundaris“, i ha defensat que les possibilitats que obre la intel·ligència artificial són il·limitades.

Encara estem “rascant” la superfície del potencial de l’IA

El directiu de Google DeepMind ha reiterat que encara estem “rascant” la superfície del potencial que tindrà aquesta tecnologia, omnipresent en la 18a edició del Mobile World Congress. Segons Hassabis, no caldrà esperar als nivells d’intel·ligència general artificial, perquè aquestes noves solucions siguis “extremadament útils”.

La competència entre les companyies tecnològiques en el camp de la intel·ligència artificial s’ha accentuat des de la publicació de ChatGPT el novembre del 2022. Google ha desenvolupat el seu propi llenguatge –que en un primer moment es va anomenar Bard i ara es diu Gemini– i fa mesos que competeix amb Microsoft per a aquest mercat. Gemini interpreta tota mena de dades, ja siguin textos, àudios, vídeos o codi.