L’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla ambiciós perquè els infants de la ciutat facin activitats extraescolars, almenys, dos dies a la setmana. Per aconseguir-ho, el govern Colau-Collboni crearà una Oficina de Tardes que unificarà i centralitzarà totes les extraescolars que s’ofereixen a la ciutat. Ho ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau, en la trobada anual amb la premsa “L’alcaldessa respon”, organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Per fer-ho possible, s’hi destinaran 23 milions d’euros per a aquest any 2022 i per al 2023.

Segons ha explicat Colau, l’oficina també s’encarregarà de gestionar beques, que es proposen per als més de 24.000 nens i joves de famílies en situació de vulnerabilitat que hi ha a Barcelona. Des de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament puntualitzen que l’àrea seguirà participant en la gestió de les extraescolars esportives.

Centralitzar l’oferta d’extraescolars

Amb aquesta iniciativa es vol estructurar i sistematitzar l’oferta de les activitats extraescolars, d’una forma similar a la campanya d’activitats “T’estiu molt”, oferta a l’estiu per l’Ajuntament. Així es posa en marxa un procés per centralitzar l’oferta d’activitats amb segell públic amb l’objectiu “d’endreçar-les i fer-les universals”.

Actualment es tracta d’un sector molt dispers, en què conviuen activitats gestionades per les AFA o AMPA i les diferents empreses. S’estima que hi ha més de 1.200 entitats organitzadores que ara confluiran en aquest procés. Per organitzar aquest nou escenari, s’activa una taula de treball formada per totes les parts: les AFA o AMPA representades per l’aFFaC, la FAPAES (Federació d’Associacions d’Alumnes d’Ensenyament Secundari), Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés, entre d’altres.

Reduir i eliminar barreres i desigualtats

La iniciativa busca combatre les desigualtats que hi ha dins la ciutat. Als tres districtes de la ciutat amb la renda més baixa (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó) l’oferta d’activitats extraescolars, la pràctica esportiva extraescolar i la participació en caus i esplais estan per sota de la mitjana de la ciutat.

La bretxa econòmica és un dels factors clau, perquè les famílies amb menys ingressos acaben fent menys activitats. I per això, l’Ajuntament impulsarà un sistema de beques per intentar arribar al voltant de 24.000 infants i adolescents d’entre tres i 16 anys que viuen en un context de vulnerabilitat econòmica. Actualment a Barcelona, set de cada 10 menors fan alguna activitat extraescolar esportiva, però menys de la meitat (48 %) en fan alguna de cultural, musical o científica.

Programes de reforç acadèmic per a infants vulnerables

Entre els programes que s’impulsaran dins aquesta nova plataforma hi ha el Menjallibres 2.0, un programa cultural i de suport educatiu per reforçar la lectura i l’expressió en català per a 500 infants d’entre set i nou anys. L’activitat ja s’està fent a una trentena d’escoles públiques dins el Pla de barris. Al març arrencarà el Som artistes, un programa d’educació artística i plàstica de tardes per a 800 menors de Nou Barris.