Ja va passar a l’hemisferi sud, a l’hivern austral, i ara està passant aquí durant el nostre hivern. La pandèmia de la covid-19 ha esborrat la grip del mapa. La incidència de la grip és tan i tan baixa que centres com l’Hospital Clínic no n’han detectat ni un sol cas en tot el mes de gener. Altres anys per aquestes dates estaríem enfilant-nos cap al pic de l’epidèmia.

Es veu clarament en aquest gràfic. La línia vermella ens mostra els casos de grip detectats aquest any per la xarxa de farmàcies sentinella. La xifra és residual. I en blau i verd hi ha la corba de fa dos anys i de l’any passat, respectivament, amb incidències molt més altes. En tots dos casos es va acabar superant el llindar epidèmic.

I per què està passant això? Les mesures d’autoprotecció, com la mascareta i la distància, funcionen amb tots els virus respiratoris. I en el cas de la grip, encara més que amb el SARS-Cov2, perquè és menys contagiosa. També hi contribueix el nombre de vacunes posades, aquest any un 40 % superior a l’any passat. Però, segons el viròleg i investigador del CReSA-IRTA Xavier Abad, hi ha un altre motiu: la grip rivalitza amb la covid i està perdent.

“És possible que el SARS-CoV-2, tenint en compte que tota la població és susceptible al virus, estigui ocupant tots els nínxols i no deixa que els altres virus puguin progressar”. El dubte ara és què passarà quan les vacunes, probablement l’any vinent, facin que tots dos virus competeixin en igualtat de condicions.

La mortalitat per grip també ha desaparegut. Una bona notícia que, ara mateix, serveix de poc. “El percentatge de mortalitat de grip està al voltant del 0,1 % i, en el cas del coronavirus, estem parlant de l’1,5 del 2 %. La diferència és molt notable. I, pel que fa al percentatge de casos de gent que acaba ingressada, la diferència és abismal”, ha explicat a betevé el director d’Urgències de l’Hospital Clínic, Miquel Sánchez.

Els nens, més protegits a l’escola

En el cas de la grip, sovint els brots sorgeixen d’infeccions en nens a l’entorn escolar. Aquest any, totes les mesures per evitar contagis de coronavirus a les escoles han evitat també la propagació d’aquest virus respiatori. Segons Montse Guillaume, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, és una causa més de la pràctica desaparició aquest any de la grip a Catalunya.