Devastadora” i “desoladora“. Així defineix la situació actual de les seves companyes de professió Sabrina Sánchez, secretària de comunicació del sindicat Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS). En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, Sánchez ha reclamat que se les consideri un col·lectiu prioritari en el pla de vacunació contra la covid-19.

Hauríem d’estar entre els grups de risc“, ha afirmat la portaveu d’OTRAS. Per Sánchez, haurien de tenir “preferència en la vacuna” perquè s’han d'”arriscar a seguir treballant” perquè l’Estat no els està proveint dels “mitjans per poder subsistir“.

“Som invisibles”

Segons Sabrina Sánchez, la majoria de les treballadores sexuals no tenen accés a cap ajuda: ni atur ni la renda mínima vital. “Jo mateixa la vaig demanar i me l’han denegada“, ha relatat. La portaveu d’OTRAS lamenta que “som totalment invisibles, i alhora no es fa res per ajudar-nos“.

En aquest sentit, considera que ara no existiria aquesta “urgència” si se’ls reconegués el dret a treballar i es regulés la prostitució, “com ha passat a Nova Zelanda“, per exemple. Allà, diu, s’ha “descriminalitzat” el treball sexual i les dones que l’exerceixen “han entrat en l’esquema d’ajudes“.

Més treballadores sexuals

Segons l’Ajuntament de Barcelona, durant l’estat d’alarma, l’equip del Servei d’Atenció Socioeducativa va atendre unes 450 dones, amb demandes relacionades amb necessitats bàsiques com menjar i ajuts al lloguer. I els Centres de Serveis Socials van duplicar els ajuts a dones, respecte al 2019. De fet, segons Sabrina Sánchez, ara hi ha més prostitutes: “Moltes han deixat de treballar a l’hostaleria i s’han unit al treball sexual perquè és l’únic que queda“.

Ara n’hi ha més perquè moltes dones han deixat de treballar a l’hostaleria i s’han unit al treball sexual perquè és l’únic que queda”
Sabrina Sánchez, secretària de comunicació d’OTRAS

Més feina de dia i en pisos particulars

Tot i que els prostíbuls estan tancats des de l’agost com a conseqüència de les restriccions amb motiu de la pandèmia, “se segueix treballant“, tal com ha confirmat Sánchez. Ara la feina, però, s’ha traslladat a “pisos particulars” i, en el cas de les dones que exerceixen en polígons, per exemple, “han de sortir de dia” pel toc de queda.