La grip ha arribat als nivells d’epidèmia a Catalunya. Ho ha confirmat el Departament de Salut, després que l’activitat gripal s’hagi situat en els darrers dies en 147,4 casos per cada 100.000 habitants, amb la qual cosa supera el llindar d’aquest any, que se situava en els 98 casos. Els menors de cinc anys són el grup d’edat en què hi ha hagut una taxa d’incidència del virus més alta, si bé en la resta de franges també s’ha produït un increment del nombre de contagis. No obstant això, Salut subratlla també que tot i que s’ha assolit la fase d’epidèmia la xifra de casos és baixa.

Pel que fa als ingressos hospitalaris greus, se n’han registrat 14 la darrera setmana i des de l’inici de la temporada, 90. El 83,5 % no estaven vacunats.

Creix l’activitat a urgències

Durant la setmana passada, els professionals sanitaris dels hospitals han atès 70.955 urgències, de les quals 10,6 % han requerit ingrés hospitalari. Quant als equips d’atenció primària, han efectuat 886.771 visites i els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) han atès 23.292 pacients.

El 061 CatSalut Respon ha atès 37.036 consultes aquesta setmana, i d’aquestes, 2.196 han requerit l’atenció d’un metge a domicili.

Pla operatiu d’hivern

Segons ha informat el departament, el Servei Català de la Salut ha posat en marxa un pla per adaptar-se a les necessitats sanitàries de cada moment. També detalla que s’ha augmentat fins als 21,4 milions d’euros la dotació per a urgències. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’ha reforçat en 13 unitats de suport vital bàsic i fins al 31 de gener hi ha una unitat de suport vital avançat pediàtrica de reforç per l’increment de casos de bronquiolitis.

Salut recorda que la millor manera de protegir-se i evitar la propagació del virus és vacunar-se i mantenir unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.