Anonymous Catalunya s’ha sumat aquest dimarts a la tarda a la protesta anual que cada any fa a escala global el col·lectiu per commemorar el 5 de novembre, amb l’anomenada Marxa del Milió de Màscares. Es tracta del dia en què els hacktivistes commemoren l’intent de dissidents anglesos de fer volar el Parlament el 1605.

Amb tot, l’actualitat ha col·locat aquesta protesta en un primer pla, després que el Govern espanyol hagi publicat al BOE, justament aquest dimarts, un decret impulsat pel president en funcions, Pedro Sánchez, per combatre l’anomenada “república digital catalana” i que la Generalitat ja va qualificar de “155 digital”. Tanmateix, aquest decret modifica altres aspectes relacionats amb la possibilitat, a partir d’ara, de tancar pàgines web i xarxes socials en cas de considerar que suposin una amenaça greu per a l’ordre públic, així com la possibilitat de tallar els serveis de comunicacions electròniques privats.

En el cas d’aquest dimarts, Anonymous ha qualificat aquest decret com una “vulneració de drets i llibertats”, ha explicat un dels membres que ha respost a les preguntes de betevé. En aquest sentit, aquest portaveu ha posat en dubte que “hi ha webs [com la de Tsunami Democràtic] que no fan mal a ningú, mentre que n’hi ha d’altres de contingut pedòfil que no es persegueixen igual”.

Anonymous Catalunya ha destacat que es tracta d’una situació que “fa temps que passa” perquè, segons ha afegit, “es tanquen servidors cada dos per tres”, com ara els que van allotjar webs relacionats amb l’1 d’octubre després que l’Estat ordenés intervenir-ne els que difonien publicitat sobre el referèndum. En aquell context, l’entitat hacktivista va oferir ajuda perquè es pogués dur a terme el referèndum, en virtut de la qual ha fet més estrets els lligams amb el moviment independentista, motiu, entre d’altres, pels quals l’acció de protesta d’aquest dimarts ha estat a la plaça de la Universitat.