Fins a aquest dimarts, l’Observatori del Sistema Penal dels Drets Humans ha entrevistat 11 persones empresonades en el marc dels aldarulls generats a les protestes postsentència. I asseguren que aquestes converses els permeten afirmar que tant a les detencions policials, com especialment a les comissaries, els cossos policials han actuat amb violència. Sheila Marín García, criminòloga del SIRECOVI (Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de Víctimes de Violència Institucional), pertanyent a l’OSPDH, assegura a més que hi ha un biaix de gènere en el tracte cap a les persones detingudes sobretot a les dependències policials. Marín assegura que hi ha hagut “insults, comentaris sexistes, referències a l’aspecte físic de les dones i humiliacions”. En alguns casos, afegeix aquesta criminòloga, també hi ha hagut tocaments “si bé no podem afirmar que sigui amb un caràcter sexual intencionat”.

Les dones han patit tortura psicològica i els homes, violència física

Sheila Marín afirma que, pel que fa al tracte per part dels agents, els homes han rebut sobretot “maltractament físic” mentre que per a les dones s’ha seguit una estratègia de “tortura psicològica” amb una “clara intenció de fer por” i de “visualització directa dels cops que rebien els seus companys com a advertència del que els podria passar“. Marín destaca que malgrat que pugui semblar que és menys greu, la tortura psicològica i les ferides emocionals que poden quedar després d’aquest tracte són molt importants i “no s’han de minimitzar”. L’OSPDH assegura que la formació en perspectiva de gènere en l’àmbit penal i, especialment, als cossos policials és urgent i ajudaria a evitar actuacions d’aquestes característiques.

El cas de la Paula

La Paula és una barcelonina a qui la Policia Nacional va detenir el 18 d’octubre en el marc de les protestes contra la sentència del procés del dia de la vaga. Aquesta jove explica que els agents li van dir “zorra” mentre li aixafaven el coll amb la bota i que un cop a la comissaria els agents es van dirigir a ella i altres dones com a “organitzadores dels fets, amb discursos morals molt paternalistes”. La Paula també diu que les van obligar a fer de “cuidadores de la resta de detinguts”. Segons la Paula, algunes companyes seves diuen “haver patit tocaments”.