(ANC) El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha respost al decret llei del Govern espanyol contra la “república digital” catalana dient que és “un 155 digital” i un “cop d’estat digital”. En una compareixença aquest dijous al migdia, ha afirmat que la mesura de l’executiu de Pedro Sánchez és prova d’una “deriva antidemocràtica” del PSOE. Puigneró, que no ha concretat si la Generalitat té servidors fora de la UE, creu que el decret llei “podria ser la ingerència més greu” dels últims anys en les competències del govern. El també titular d’Administració Pública ha denunciat que La Moncloa actuï “preventivament”, ja que el projecte d’identitat digital del seu departament encara està en fase preliminar.

“És un abús preventiu de l’Estat”

Segons el conseller, tenir una identitat digital autosobirana és “un dret fonamental” i Catalunya és competent per proveir-lo. Així, creu, el decret llei de l’executiu socialista és “un abús preventiu de l’Estat”, i ha anunciat que prendran “decisions” al respecte, sense més concrecions. Per ell, “Pedro Sánchez ha desconnectat no només de Catalunya, sinó també del progrés social i digital del segle XXI”. Puigneró ha afegit que “volien il·legalitzar una república que deien que no existia”, però “resulta que existeix i, a més, és imparable”.

En aquest sentit, ha explicat que altres països ja estan tirant endavant projectes similars, com ara el Regne Unit, Finlàndia i Estònia. “El projecte de república digital és un referent”, ha afirmat, tot recordant que l’expresident del país bàltic Toomas Hendrik Ilves va posar Catalunya com a model en una visita a Barcelona la setmana passada.

Preguntat sobre si era cert que la Generalitat té servidors a “paradisos digitals” fora de la UE, Puigneró s’ha limitat a dir que “reduir-ho tot a l’àmbit d’on són els servidors no condueix enlloc”. Segons ell, el més important és assegurar els “drets i deures” dels ciutadans i garantir-los la “privacitat” i que es compleixi la llei de protecció de dades europea.