El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que en l’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona d’aquest dilluns, en què hi va haver la família reial, es van garantir tots els drets dels ciutadans, “tant dels assistents com dels manifestants”. Tot i això, ha admès que alguns dels convidats a l’acte van tenir “dificultats” perquè van ser escridassats i increpats a l’exterior per alguns manifestants. Fins i tot, l’empresari català Antoni Castañer, conegut per aquesta prestigiosa marca d’espardenyes, va enfrontar-se amb un manifestant.

Buch ha qualificat els fets de “molts menors, no greus” i n’ha responsabilitzat els convidats perquè no van optar per utilitzar els autobusos que l’organització els havia posat a disposició. En la mateixa línia, ha destacat que la major part dels assistents hi van entrar sense problemes i que, per tant, “hi havia maneres i mètodes per accedir amb absoluta normalitat al Palau de Congressos”.

Des de les quatre de la tarda, un fort cordó d’agents dels Mossos d’Esquadra van blindar el recinte, just davant de la concentració de centenars de persones que volien boicotejar l’acte a crits de “Fora el Borbó”, amb una cassolada i amb la crema de fotografies del monarca.

Continua la mediació amb l’acampada de joves

En la compareixença, Miquel Buch també s’ha referit a l’acampada de joves de la plaça de la Universitat, instal·lada des de fa una setmana. El conseller ha explicat que els Mossos d’Esquadra hi continuen mediant i que estan a l’expectativa de la Junta Electoral Central.

Ho ha dit una estona abans que aquest òrgan hagi desestimat el desallotjament si no entorpeix la votació a un col·legi electoral proper. En l’ordre, ha dictat a les forces i cossos de seguretat de l’Estat adoptar les mesures necessàries perquè l’acampada no interfereixi en la votació. Per tant, caldrà veure quins moviments fan els Mossos.