Barcelonins i persones vingudes d'altres municipis han caminat cap al Parlament de Catalunya amb les urnes a la mà

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat serenor davant del segon aniversari de l’1 d’octubre i dels dies que vindran un cop es conegui la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés. Torra va fer un tuit just després de l’encesa de 131 agulles de la muntanya de Montserrat per recordar que caldrà “molta més llum i llibertat” per afrontar serenament però sempre endavant les setmanes que vindran”. Un missatge que contrasta amb el famós “pressioneu” que va adreçar als CDR fa tot just un any.

L’expresident Carles Puigdemont s’ha referit a la jornada del referèndum com un “punt d’inflexió històric” en què el coratge i la determinació de milers de persones “van fer possible l’impossible”. També ha assegurat que no hi ha repressió que aturi als independentistes i ha acabat el missatge amb un: “Guanyarem”.

Els polítics presos recorden l’1-O des de Lledoners

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, també han recordat el segon aniversari del referèndum en una carta conjunta que han escrit des de la presó de Lledoners. En l’escrit encoratgen els independentistes a sortir al carrer, però al mateix temps els demanen “no deixar-se endur per la ràbia del moment” i mantenir el moviment en la no-violència.

També han volgut recordar la jornada d’ara fa dos anys la resta de polítics presos empresonats com Joaquim Forn, que assegura que el poble segueix “determinat” i “compromès en la lluita per les llibertats. O Raül Romeva, que afirma que: “Som l’1 d’octubre. I ho continuarem sent”.

També Josep Rull assegura que es mantenen fidels al servei del poble i parla de “vergonya” en referir-se a l’actuació de l’Estat espanyol. I Jordi Turull afirma seguir “compromesos pacíficament i democràticament” a l’objectiu d’assolir la independència.

Des de la presó de Mas d’Enric, al Catllar, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, es refereix a l’1-O com una “jornada històrica” i assegura que “malgrat els moments difícils” el futur és a les mans del poble.

Roldán i Iceta, sense comentaris

En canvi, ni la líder de Cs, Lorena Roldán, ni del PSC, Miquel Iceta, han fet cap referència a l’1-O a través dels seus comptes de Twitter. Sí que ho ha fet, en canvi, Jessica Albiach, la presidenta del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú – Podem, que ha recordat la brutalitat policial d’aquella jornada i ha demanat superar la situació d’excepcionalitat actual i avançar en “la construcció d’un nou acord nacional”.

Colau, al costat dels ferits per l’1-O

L’alcaldessa, Ada Colau, assegura que l’1 d’octubre està gravat a la memòria de tothom i recorda que des de fa dos anys l’Ajuntament exerceix l’acusació popular en la causa de les càrregues policials d’aquella jornada.

El consistori acaba d’anunciar que ha demanat al jutge que porta el cas que citi com a investigats 28 comandaments intermedis de la Policia Nacional, la majoria dels quals (23) encara no havien estat cridats.