El govern de la Generalitat s’ha compromès a “avançar sense excuses cap a la república”, coincidint amb el segon aniversari del referèndum de l’1 d’octubre . En una declaració institucional al Pati dels Tarongers de la Generalitat aquest dimarts al matí, el president de l’executiu, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han llegit el ‘Compromís del Primer d’Octubre‘, acompanyats dels consellers i conselleres del govern i alts càrrecs de la Generalitat.

El referèndum, “jornada fundacional del republicanisme”

El president de la Generalitat ha assegurat que el primer d’octubre sempre serà “la jornada fundacional del republicanisme”. Aquell dia, ha afirmat, “2.300.000 persones van defensar els drets civils i polítics”, i dos anys després hi ha molts que “avui estan a la presó per complir el mandat democràtic”. Els màxim dirigents han assumit les greus conseqüències, però també molts ciutadans, alcaldes i regidors són perseguits, ha assegurat, per fer possible l’1-O.

“El govern de la Generalitat de Catalunya es compromet amb la radicalitat democràtica. Es compromet a avançar sense excuses cap a la república catalana perquè sigui una realitat. Es compromet a persistir fins a assolir la llibertat dels presos i el retorn de les persones exiliades. Es compromet a fer-ho de l’única manera que sabem i volem, democràticament i pacíficament.”

L’esperit del 3 d’octubre

El text també reivindica el 3-O, perquè l’esperit d’aquella vaga general i el del referèndum és amb el que cal encarar els “desafiaments del futur”. “Sempre amb un compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia”, afegeix la declaració.