“És difícil posar-hi adjectius”, respon el periodista Xabi Barrena preguntat per com definiria l’actuació policial pel referèndum de l’1 d’octubre. Però finalment troba qualificatius: “desproporcionada”, “salvatge” i “amb un ànim de violència excessiva”. Barrena treballa a la secció de política d”El Periódico’ i va cobrir l’1-O des de l’Institut Ramon Llull, a l’Eixample. “Va passar el que mai no vam creure que passaria”, explica ara el periodista. Però per a ell no va ser fàcil preparar una crònica del que va viure i veure en aquest col·legi: malgrat anar identificat com a premsa, va rebre un cop al cap per part d’un agent de la Policia Nacional.

Dos anys després de l’1-O, Barrena recorda l’agressió que va patir. Explica que gravava una de les càrregues que feien els agents contra els manifestants al carrer de la Diputació amb Sardenya, a uns 100 metres del Ramon Llull. De sobte i d’esquena a l’agent, va sentir un cop fort al cap. Afirma que va caure a terra atordit per l’impacte. Una vegada a terra, narra que un agent li va donar un cop de peu. Segons explica, un grup de policies van agafar-lo per les aixelles i van deixar-lo “rudement” a la façana del xamfrà.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Altres periodistes recorden l’1-O” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”463177″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461544″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461653″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

“No era una manifestació violenta”

Una de les primeres persones que van apropar-se a ajudar-lo, diu, va ser una senyora d’uns 60 anys. “És poc habitual trobar-se persones grans en primera línia d’una manifestació violenta; senyal que no era una manifestació violenta“, puntualitza. També va rebre l’atenció de la fotògrafa Sarai Rua i d’un senyor d’origen magrebí al qual, diu, no posa nom. “M’aixeco i me’n vaig fent esses cap a la moto”, recorda.

En estar d’esquenes, Xabi Barrena no té identificat qui va ser l’agent que el va colpejar, però espera que ho faci la justícia, ja que va presentar una denúncia. “No va pegar manifestants: va pegar un periodista, i a més, per l’esquena. No hi ha marge d’error. És difícil no voler donar un cop a algú al cap amb la meva alçada”, afirma el periodista d”El Periódico’.

“Podem tenir nous episodis d’aquest tipus”

L’Institut Ramon Llull va ser un dels centres on es va viure més tensió l’1-O. Precisament allà, Roger Español va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma. “Quan t’assabentes que a uns 20 metres de mi és on un escopeter va buidar un ull a Roger Español, és quan prens consciència de la magnitud de tot plegat i dels riscos als quals, sense buscar-ho, vam estar exposats“, explica Xabi Barrena.

Ara, dos anys després de viure l’1-O i de plasmar com ho va viure en la crònica ‘Y fueron a por ellos’, el periodista creu que un altre 1-O és possible. “Després del que vaig veure i viure, crec que podem tenir nous episodis d’aquest tipus“.

Xavi Barrena (El Periódico)