Ja han començat les obres que han d’ampliar l’àrea de gossos del Parc Central de Nou Barris des dels prop de 380 m² actuals fins als 631. Al recinte s’hi instal·larà una pavimentació nova, un abeurador adaptat als gossos i dos recol·lectors d’orina a prop dels accessos perquè els animals els facin servir abans d’entrar a l’àrea i evitar així males olors. L’espai s’encerclarà amb vegetació i una tanca segura, de més de metre i mig d’alçària, i s’hi inclouran bancs per als tenidors de gossos.

Les obres ja estan en curs

Les obres han començat amb l’eliminació de la tanca actual, que per la seva alçària no era segura, ja que els gossos podien saltar-la. També s’ha tancat no només la zona que envolta l’àrea a ampliar, sinó també una de les dunes de ciment del parc, que s’haurà d’eliminar per fer espai de pas. Si tot va bé, els treballs acabaran el proper mes d’abril del 2020. Mentre durin les obres, l’àrea actual romandrà tancada.

Unes millores molt esperades

L’objectiu de l’Ajuntament és adequar l’àrea de gossos del Parc Central de Nou Barris als nous criteris establerts per a aquest tipus d’espais, per tal d’oferir millors condicions i seguretat als usuaris, d’una banda, i potenciar una millor convivència i ús de l’espai públic, de l’altra.

Precisament els tenidors de gossos que solen passejar pel Parc Central feia temps que reclamaven una millora d’un espai que consideraven caduc, insuficient i insegur. Així ho havien manifestat a audiències i plenaris del districte des de finals del 2016. Ara a Espai Gos es mostren sorpresos per l’inici de les obres, que, diuen, no els van notificar. Afirmen que l’any passat els havien ensenyat un projecte però que els havien dit que encara no es posava en marxa.

Espai Gos celebra la reforma

Realment el que ens han ensenyat darrerament sí que compleix més les nostres expectatives, no al 100 % però molt millor del que hi ha ara, totalment”, afirma Jaume Riera, d’Espai Gos. “Se suposa que les tanques seran més altes, d’1,6 m, que tindrà les fonts, doble entrada amb doble porta, zona per entrar gent amb discapacitat, i serà una mica com la que han fet a Can Dragó, més segura i més accessible”.

Espai Gos havia demanat participar en el projecte per evitar els problemes que s’havien descobert a altres recintes un cop inaugurats, com el del Parc de la Guineueta, que es va de haver de reformar poc després de ser estrenada, o el de la Prosperitat, on encara demanen algunes actuacions, com la instal·lació d’una doble porta per seguretat. En paral·lel, reclamen que se solucioni la configuració de les àrees d’ús compartit i altres àrees pendents, com la de Can Sitjar, a l’illa de Cotxeres Borbó. De moment a curt termini Espai Gos confia que el recinte no doni peu a accelerar la implementació de la normativa, cosa que implicaria multes per a qui passegi el gos sense lligar pel parc.