Els dos sospitosos del crim de la Guàrdia Urbana s’han assegut finalment al banc dels acusats. Aquest dilluns han arrencat les sessions públiques del judici a l’Audiència de Barcelona amb la presència dels acusats: dos agents de la policia municipal, una dona i un home que eren amants. S’enfronten a penes de fins a 25 anys de presó per, suposadament, haver assassinat un altre policia del mateix cos el maig del 2017.

Tots dos acusats han arribat a l’Audiència poc abans de les 9.30 h del matí en dos vehicles dels Mossos d’Esquadra: ella procedent de la presó de Wad-Ras, i ell, del centre penitenciari de Quatre Camins. A la sessió d’aquest dilluns, la primera jornada pública, les parts han exposat la seva posició al jurat i han coincidit a demanar-li que no es deixin endur pels seus prejudicis, ja que el cas ha estat molt mediàtic.

“No tinc prova directa de la mort”

En la sessió, el fiscal, Fèlix Martín, ha remarcat que no hi ha testimonis directes del crim. De fet, hi ha diverses incògnites com per què i com van suposadament assassinar-lo. Per això, ha demanat al jurat que “facin deduccions raonades, lògiques i connectades amb la probabilitat de la prova” perquè “no tinc proves directes de la mort” de la víctima.

La principal hipòtesi del mòbil del crim és un triangle amorós, tot i que les defenses no accepten el crim i s’acusen mútuament.

S’accepta com a prova un mòbil de l’acusat, però no de l’acusada

Les parts també han proposat proves noves, entre les quals un telèfon mòbil de la companyia Lycamobile que pertany a l’acusat i que el magistrat que presideix la sala ha acceptat. Es tracta d’un terminal que el processat va adquirir dies abans del crim i amb el qual va trucar a l’acusada a les 22.04 h del dia 1 de maig, quan suposadament van cometre l’assassinat. Per al fiscal, i també per a l’acusació particular, és una prova clau perquè demostra que el crim el tenien planejat amb anterioritat.

En canvi, el magistrat no ha acceptat incloure a la causa un telèfon mòbil que fa relativament pocs dies els Mossos d’Esquadra van trobar a la cel·la de l’acusada, a la presó de Wad-Ras. El magistrat l’ha rebutjat, ja que “no se’n coneix el contingut, la titularitat ni la transcendència que pot tenir” en aquest cas.

La defensa de l’acusat, José Luis Bravo, també ha proposat incloure l’arxiu de la mort d’un home a Montjuïc el 2014, en què suposadament estan implicats tots dos acusats. El president de la sala, però, ho ha rebutjat, ja que són fets anteriors “que no tenen vinculació amb els fets” que s’enjudicien. “Ho sento molt, però no vull embolicar el jurat”, ha dit.

Pel que fa a la defensa de l’acusada, Olga Arderiu, també ha proposat afegir diverses fotografies de l’acusada en què se la veu traient la llengua. Així, la lletrada ha volgut demostrar que és un “gest instintiu” d’ella, ja que en la causa consta una imatge de l’acusada del dia en què es va trobar el cadàver amb la llengua fora, que, segons Arderiu, podria demostrar la seva “fredor”. Tot i això, el magistrat ha rebutjat acceptar aquestes fotografies.

Els testimonis, a partir de dimarts

A partir de la segona sessió del judici, aquest dimarts s’iniciarà la fase dels testimonis, entre els quals hi ha familiars dels acusats i la víctima, companys de la Guàrdia Urbana, l’exintendent major del cos Evelio Vázquez, els mossos que van liderar la investigació i els ciclistes que van localitzar el vehicle calcinat al pantà de Foix, entre d’altres.

La vista oral s’allargarà fins al 16 de març amb sessions de matí de dilluns a dijous. Els dos acusats seran els últims a declarar.