Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una malaltia que cada cop afecta més gent. Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, durant aquest any a Catalunya se’n diagnosticaran 37.200 casos nous. Tot i que en els darrers anys n’ha pujat la taxa de supervivència, les previsions apunten que aquesta xifra anirà en augment i el 2025 hi haurà 39.000 casos nous degut, segons el departament, a l’increment de l’envelliment de la població.

El càncer, per sexes

El Pla director d’oncologia estima que en els propers cinc anys el nombre de tumors malignes en homes pujarà un 3,4 %. El més freqüent és el càncer de pròstata (20,9 % del total), seguit pel colorectal, el de pulmó, el de bufeta urinària i el de ronyó. Pel que fa a les dones, s’espera que els casos de càncer augmentin un 6,8 %. Actualment els més habituals són el de mama (28,6 %), el colorectal, el de pulmó, el de cos uterí i de limfoma no hodgkinià. Les previsions del Departament de Salut és que sobretot creixi el nombre de dones afectades pel càncer de pulmó. Les previsions apunten que augmentaran un 28,5 % degut a l’increment del tabaquisme entre les dones en les darreres dècades.

La supervivència

La supervivència als cinc anys del diagnòstic ha millorat entre un 3 i un 5 %. En el cas dels homes, més de la meitat sobreviuen a la malaltia passat aquest temps. En dones la taxa de supervivència és cinc punts superior i se situa entorn del 64 %.

Mapa interactiu sobre els casos de càncer al món

Un mapa interactiu permet conèixer la incidència del càncer i la seva mortalitat a diversos països del món i fa una comparativa. Per exemple, recull que a Espanya cada any hi ha 241 casos de càncer per cada 100.000 habitants, una xifra inferior a la de França (300), i la dels Estats Units (300). Als països africans el càncer és molt menys present (Marroc 101, Sudan 81, República Democràtica del Congo 90,8), unes xifres atribuïbles a la manca de protocols de control i detecció d’aquestes malalties.