La recerca té un paper fonamental per a la detecció, prevenció i tractament del càncer. Actualment hi ha dos grans apartats de desenvolupament terapèutic i d’investigació bàsica i aplicada: la ja coneguda medicina molecular i la nova medicina de la immunologia del càncer. Ramon Salazar, cap d’Oncologia Mèdica de l’ICO l’Hospitalet i director de Recerca de l’ICO (Institut Català d’Oncologia), ens ho explica.

Cada vegada es coneixen més les bases moleculars del càncer i això es tradueix en medicaments nous que actuen inhibint aquestes bases moleculars. El càncer, però, és una malaltia dinàmica, molt plàstica, i adquireix mutacions segons evoluciona. Salazar explica que actualment amb una biòpsia líquida, concepte que es desenvoluparà molt més els pròxim anys, “podem anar identificant les mutacions circulants en la sang amb una cosa tan senzilla com una anàlisi de sang”.

l'altra mirada: càncer

Immunologia del càncer

La immunologia del càncer és l’estudi de les interaccions entre el sistema immunitari i les cèl·lules canceroses. Consisteix a “aprofitar els mecanismes immunològics propis de l’ésser humà per modular-los i redirigir-los perquè actuïn contra la cèl·lula tumoral“, diu Salazar. I això ha estat un gran avenç en tumors difícils de tractar, resistents a las quimioteràpies habituals, com per exemple el melanoma, el càncer de pulmó, el càncer de cap i coll, el de bufeta o el de ronyó. Són tumors que tenen moltes mutacions i aquest fet, que en tinguin moltes, els fa més visibles per al sistema immunològic.

Una altra via de progrés molt important en investigació són les teràpies CAR-T. Es tracta d’immonuteràpia adaptativa. “El que es fa és adaptar els propis limfòcits del pacient perquè reconeguin els antígens tumorals”, afirma Salazar, i ja ha tingut molt d’èxit en alguns tipus de leucèmies refractàries, sobretot en infants, i també en alguns limfomes.

El futur de la investigació

Salazar, que acotaria el futur als propers 10 o 20 anys, afirma que en el camp de la immunoteràpia s’avançarà moltíssim, amb combinacions noves de diferents moduladors dels sistemes immunològics. “També veurem molts èxits de la nova medicina cel·lular adaptativa immunològica com els CAR-T“, assegura el metge.

Gràcies a la investigació, la supervivència al càncer s’ha incrementat un 20 % durant els últims 20 anys. Aquesta millora en els resultats prové del desenvolupament d’eines noves de diagnòstic precoç i tractaments més específics i eficaços. La investigació és l’eina per tal d’aconseguir que el càncer esdevingui una malaltia prevenible, curable o cronificable.