L’entitat està elaborant un informe per esclarir l’actuació dels cossos policials a Catalunya durant el referèndum de l’1 d’octubre, amb especial atenció als casos de Roger Español -que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma a l’encreuament del carrer de Sardenya amb el de la Diputació-, Alejandra Rayas -que va rebre cops de porra a la cara i el coll a les portes de l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta- i la població gironina d’Aiguaviva -un un agent va utilitzar un esprai de gas pebre contra persones que es resistien a l’actuació policial.

Amnistia lamenta que “davant dels esforços de diversos jutjats” per establir la veritat del que va passar, la fiscalia i el Ministeri de l’Interior hi posen traves. Concretament, l’entitat acusa la Fiscalia de l’Estat de mostrar “una actitud preocupant” en intentar mostrar la violència dels manifestants com “un element clau” per descartar les investigacions judicials i d’oposar-se “al fet que les persones lesionades puguin personar-se en el procediment”. Per això demana a la fiscalia “un rol proactiu” en els procediments per garantir que les víctimes rebin una “reparació immediata i adequada, incloent-hi indemnització”, sense ser necessari que presentin una demanda civil als tribunals.

També assenyala el Ministeri de l’Interior per una “manca d’investigacions internes” i en canvi, públicament, adreçar “declaracions exculpatòries de responsabilitat dels agents”. En aquest cas insta els responsables policials a obrir “investigacions efectives” per identificar “factors organitzatius, línies de comandament i normes de procediment” que puguin derivar en responsabilitats dins el cos com mesures disciplinàries, administratives o d’un altre tipus.

Per últim, Amnistia fa una petició formal al Ministeri de l’Interior perquè procedeixi a “la retirada i suspensió de l’ús de les pilotes de goma” a tot l’estat, per considerar que resulten “altament imprecises i a la pràctica poden causar lesions greus i fins i tot la mort” si s’utilitzen a distàncies curtes.