Un centenar de persones s’han concentrat a la plaça de Catalunya aquest dimarts a la tarda per rebutjar les agressions a periodistes i professionals de la informació. Amb un manifest que ja han subscrit una seixantena d’entitats, han volgut llançar un “crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa”.

Segons el darrer recompte, el col·lectiu xifra en prop de 65 el nombre de professionals agredits mentre cobrien els fets posteriors a la sentència del procés. El Sindicat de Periodistes de Catalunya apunta que el 72 % de les agressions provenen de la policia i la resta, de manifestants contraris a la ideologia o manera de tractar la informació del mitjà.

Per això, en el manifest que han llegit aquesta tarda a la plaça de Catalunya han reivindicat el seu paper en pro del dret a la informació de la ciutadania. “Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un periodista, està atemptant contra el sistema democràtic”, afirmen.

A més, posen èmfasi en la gravetat de les agressions que provenen d’agents de la policia. Consideren que “l’objectiu és intimidar els periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre”. Per això, reclamen a la conselleria d’Interior i al Ministeri de l’Interior que investiguin els fets i en depurin responsabilitats.

Els professionals de la informació també es dirigeixen als manifestants per demanar-los que respectin la seva feina i que no dirigeixin la seva indignació contra els treballadors dels mitjans.

Agressions polèmiques

D’entre les agressions que s’han produït aquests dies contra professionals de la informació, ha estat especialment polèmica la detenció d’un fotoperiodista d”El País’ la nit de divendres a dissabte mentre cobria els aldarulls a la plaça d’Urquinaona. Ja de matinada va quedar en llibertat. Dissabte també van transcendir les imatges d’un agent de la Policia Nacional colpejant un càmera que enregistrava una càrrega policial.

Els Mossos d’Esquadra van fer arribar una carta als mitjans de comunicació en què recomanaven a periodistes, càmeres i fotògrafs que “vagin acreditats visiblement amb armilla o braçal”, que “portin elements de protecció” i que atenguin “les indicacions dels agents”.

El Col·legi de Periodistes ha engegat una campanya sota el lema “#ProuAgressionsPeriodistes” per denunciar els atacs a periodistes i defensar la llibertat de premsa.