Manifestació Jordis espelmes

Just quan fa un any que Jordi Sànchez, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, estan a presó preventiva, Amnistia Internacional ha tornat a exigir-ne una vegada més l’alliberament immediat. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, la directora a Catalunya, Ariadna Ribes, ha explicat que la presó preventiva “és una injustícia” i suposa “una restricció excessiva i desproporcionada dels seus drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica”. Remarca que quan van entrar a presó, Sànchez i Cuixart eren representants de la societat civil i com a tals no se’ls pot restringir la llibertat d’expressió.

“El dret internacional ho permet, però per a un dret fonamental com el dret a la llibertat d’expressió, que és la columna vertebral es requereixen condicions”, ha dit Ribes, que remarca que en aquest cas “el requisit de proporcionalitat no es dona”. Per això, l’organització ha emès un comunicat en què també diuen que les acusacions contra Cuixart i Sànchez són infundades i han de ser retirades. En aquest sentit, Ribes ha explicat que es dirigeixen als “actors judicials”, sobretot a la fiscalia perquè assegura que les comunicacions de l’ONG “es basen en el que estableix el dret”.

Amnistia evita la denominació de “pres polític” o “pres de consciència”

En l’entrevista, Ribes no ha qualificat els Jordis de “presos polítics” perquè no hi ha un definició internacional. Ara bé, tampoc no ha optat per la denominació de “pres de consciència”, que utilitzen per referir-se a “una persona privada de llibertat com a conseqüència únicament de les seves creences o de la seva identitat i no per cap delicte que puguin haver comès”. En aquest sentit, Ribes ha dit que “per ara” no els qualifiquen així perquè “el procés es troba en la fase inicial d’instrucció”. “El judici encara no ha començat”, ha dit.

Ja al febrer Amnistia Internacional va considerar “desproporcionada” la presó provisional dictada contra Sànchez i Cuixart.

Aquest dimarts s’ha convocat una concentració a les 20 hores a la plaça de Catalunya per denunciar la situació dels Jordis.

Recupera l’entrevista a Ariadna Ribes aquí: