La crispació dels veïns de la Barceloneta creix cada nit que no poden dormir per l’incivisme, les botellades i les festes nocturnes. I alguns veïns, sobretot veïnes, han passat a l’acció i han sortit a patrullar. La Barceloneta Diu Prou assegura que no es tracta de cap moviment organitzat però avisa que el turisme de borratxera va en augment al barri i que cada cop és més violent. Per això, tem que hi hagi episodis de violència i que algun dels veïns pugui resultar ferit. Les patrulles veïnals i els incívics són “un còctel que esclatarà”, avisa l’entitat.

Els veïns que aquest cap de setmana han sortit al carrer per retreure als incívics el seu comportament són una desena de persones. Es tracta d’un nombre molt petit, gairebé anecdòtic, que, segons explica Sebastián Huguet, membre de La Barceloneta Diu Prou, ho han fet de manera espontània. A les xarxes socials circulen vídeos en què les veïnes escridassen alguns joves de festa i ja s’han produït moments de tensió. Aquest veí assegura que els joves tenen una actitud violenta perquè beuen durant hores i es droguen a la via pública.

El 2015 teníem un problema amb el turisme de borratxera al barri, però quan els veïns increpaven els joves per comportaments com pixar al carrer es disculpaven. Ara t’insulten i et llencen una llauna al cap”
Sebastián Huguet, membre de La Barceloneta Diu Prou

Vidres trencats per l’afició italiana

Huguet també assenyala l’afició italiana en les celebracions de la victòria a l’Eurocopa i explica un incident violent. Un dels joves va trencar els vidres de la porta del carrer d’una finca del carrer de l’Almirall Churruca, després que un veí baixés per recriminar-los el soroll i les molèsties.

vidre trencat comunitat veins
Vidre trencat en el número 8 del carrer de l’Almirall Churruca

La plataforma assegura que ja ha traslladat aquesta preocupació al govern municipal i a la mateixa alcaldessa, Ada Colau. I es queixa que el dispositiu que va anunciar l’Ajuntament de Barcelona per evitar les aglomeracions i festes descontrolades al barri, com remullar les platges per dissuadir les botellades, no funciona. Per això, continua reclamant que es tanquin les platges.

Segons Huguet, aquests joves tenen una sensació d’impunitat perquè beuen durant hores al carrer, tot i estar prohibit, i “no passa res”.

Mobilització amb altres barris

La Barceloneta Diu Prou convoca els veïns un cop per setmana per protestar contra aquesta situació insostenible: “Fa tres mesos que estem sense dormir”. Aquest divendres passat, la plataforma va sortir al carrer per protestar contra l’incivisme i les botellades nocturnes.

També s’està organitzat amb entitats d’altres barris que tenen el mateix problema d’incivisme, soroll i festes al carrer, per fer una gran mobilització conjunta.

Batlle recorda que “els recursos són els que són”

Des del govern municipal, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha contestat a les crítiques veïnals i insisteix que “els recursos són els que són”, i que, en conseqüència, no es pot posar un agent de la Guàrdia Urbana a cada cantonada.

No obstant això, defensa que aquest cap de setmana “ha anat millor”. Sobre les patrulles veïnals, Batlle fa una “apel·lació al civisme i la contenció de tots plegats”.