La Policia Nacional ha deixat anar aquesta setmana tots els interns que quedaven al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, davant la impossibilitat de fer-los retornar als seus països a causa de les limitacions de vols i de fronteres pel coronavirus i la incertesa de la durada de l’estat d’alarma.
Ara mateix el centre està buit perquè molt probablement no es podria complir el termini màxim de 60 dies que tenen per repatriar-los. Amb el permís dels jutges de vigilància del CIE, des de principis de setmana han quedat lliures més d’una vintena d’immigrants.
Les instal·lacions s’han acabat de buidar aquest dijous. Andrés García Berrio, codirector del Centre de Drets Humans Irídia, assegura a betevé que “estan treballant perquè es buidin la resta de CIE d’Espanya”. Tot i així, afirma, “l’Estat tornarà a obrir-los i a deportar migrants”. García Berrio creu que ara és bon moment per reflexionar sobre la necessitat que aquests centres existeixin.
D’altra banda, denuncia que, en general, les condicions amb què es troben els interns no són les adequades i que no reben l’atenció sanitària que haurien de rebre. A més, en aquests moments, el centre Irídia té entre mans fins a cinc casos oberts per agressions policials al CIE de Barcelona, una dels últims dies.