L’Ajuntament ha responsabilitzat Aigües de Barcelona (Agbar) de no haver fet el manteniment necessari en algunes zones de Barcelona en què encara hi ha canonades antigues, fetes de fibrociment o bonna —un material que combina el formigó amb una camisa de xapa—. Tots dos materials ja estan obsolets i no s’utilitzen per instal·lar noves canonades a la ciutat.

Després del darrer cas d’una fuita d’aigua al Poblenou, el conseller tècnic de Sant Martí, Marc Andreu, ha responsabilitzat Agbar de no fer-ne el manteniment adequat. El districte assegura que la xarxa de canalització d’aigua del Poblenou és una de les més antigues de la ciutat i assegura que “estem pressionant perquè en facin el manteniment”. Afegeix que s’ha endarrerit el projecte de substitució dels tubs que ja estava sobre la taula.

Per la seva banda, Agbar recorda que cada any inverteix 40 milions d’euros en manteniment i renovació de canonades i assegura que qui té l’última paraula en les actuacions a fer és l’Àrea Metropolitana.

El Poblenou, amb un calendari continu de fuites d’aigua

La darrera fuita d’aigua que ha dut Agbar a renovar 90 metres de la canonada afectada ha estat al carrer de Pujades, però no es tracta d’un cas aïllat al barri. En els últims anys, el Poblenou s’ha convertit en protagonista d’altres avaries a la xarxa d’aigua.

Al febrer n’hi va haver una altra al carrer de Badajoz, que va deixar alguns veïns sense servei i al principi de l’estiu del 2017 va esclatar una de les canonades més importants al barri, al carrer de Llull, com a conseqüència d’unes obres al solar del davant.

De fet, a Pujades ja hi va haver una altra fuita el maig del 2014, quan també va esclatar-ne una altra al carrer de Pere IV. I encara més enrere, el febrer del 2010, una fuita al carrer de la Ciutat de Granada va deixar sense aigua -i, de retruc, sense gas- tota una illa del 22@.