(ACN) Judit Gené, l’advocada de l’exconsellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat que la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat busquen una condemna per “malversació postmoderna“. En l’informe final del judici del procés, la lletrada ha dit que la seva clienta va actuar sempre convençuda que actuava legalment, i ha recordat que va tornar de Bèlgica per declarar a l’Audiència Nacional i sempre ha respost totes les preguntes.

L’advocada ha explicat que durant la instrucció i el judici al Suprem no s’ha trobat cap despesa de Governació vinculada al referèndum, i això ha estat avalat pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, la directora de serveis del departament i altres alts funcionaris que supervisaven i van revisar “a posteriori” els contractes i despeses.

Dels acords i decrets del govern del 6 de setembre, signats per tots els consellers, Gené ha dit que això no pot “obviar” les competències de cada departament ni fer que tots els consellers “responguin en bloc de la malversació”. “Va ser un acord polític que es va quedar en el pla polític i declaratiu, no va tenir cap efecte pràctic, parla en futur i a partir d’aquesta data no hi va haver cap despesa, ho han dit tots els testimonis”, ha dit Gené.

Gené ha dedicat bona part del seu discurs a rebutjar la suposada malversació del Diplocat, consorci publicoprivat, que durant la tardor del 2017 va fer el mateix que en anys anteriors, com va ser convidar experts internacionals o encarregar estudis i conferències sobre autogovern. “Podem considerar que és diner malgastat, però igual el 2017 que el 2016”, ha relatat, recordant també que el Diplocat va pagar factures el gener del 2018, quan ja estava sota el control de l’article 155.

Ha afegit que la seva clienta “es va equivocar o no”, però “no pensava que actuava al marge de la llei”, no s’ha trobat cap correu electrònic seu vinculat a l’1-O ni apareixia a l’agenda Moleskine de Josep Maria Jové, i mai no ha tingut cap actitud “altiva, prepotent o de superioritat moral”.

Crítiques a Vox

Sobre l’acusació d’organització criminal feta per Vox ha dit que els fets descrits en la interlocutòria de processament del magistrat instructor Pablo Llarena no permeten l’acusació per aquest delicte.  De fet, ha dit que no existeix l’element finalista de l’organització criminal, que serien una sèrie de persones concertades per distribuir-se els rols per cometre un delicte. “No tots els delictes comesos per una organització la converteixen en una organització criminal”, ha dit.

També ha criticat a Vox per retirar, en les seves conclusions definitives, l’acusació per malversació i organització criminal contra l’exconseller Santi Vila i no fer-ho per altres consellers, cosa que considera “abusiu i discriminatori”.