L’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha acusat l’Estat de dissenyar un dispositiu policial per a l’1 d’octubre responent a un “propòsit polític”. Per argumentar-ho, el lletrat ha citat un dels testimonis que han comparegut al judici del procés, l’ex-secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto. “Nieto va dir que no tenia res a veure amb el compliment d’ordres judicials”, ha dit.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Melero ha afirmat que la “ineptitud dels comandaments” va portar els 6.000 agents dels cossos de seguretat espanyols desplaçats a Catalunya a una “situació endimoniada” que va comportar un “deteriorament” de la seva imatge pública. L’advocat de Joaquim Forn també ha afirmat que no hi va haver coordinació real amb els Mossos d’Esquadra. Diu que hi havia una “desconfiança prèvia” i que el que es va fer va ser donar una “aparença de coordinació”. També creu que ha quedat demostrat que la policia catalana no va rebre ordres polítiques del govern català.

Melero ha estat el segon advocat defensor que ha exposat els seus informes finals a la sala, després de la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde. Com ell, també ha criticat el relat de la fiscalia. En concret, li ha retret la menció al nazisme a les seves conclusions finals. L’advocat ha afirmat que, en un judici com aquest, “la mera menció als nazis pot contaminar la percepció que aquí es tingui”.

Nega la rebel·lió però reconeix  desobediència

Per Melero, el delicte de rebel·lió, tal com està redactat al Codi penal, no es pot imputar als acusats. Per això, ha dit que la fiscalia ha hagut d’innovar, interpretar-lo des d’una altra perspectiva i “girar-lo com un mitjó”.

Políticament, el lletrat ha reconegut que Forn va desobeir un requeriment del Tribunal Constitucional, però ha argumentat que va fer gestos perquè els Mossos poguessin complir el mandat judicial. En aquest sentit, ha dit que va aprovar per exemple les hores extres dels agents o el lloguer de vehicles extraordinaris.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

El govern va acatar el 155

L’advocat de Forn també ha al·legat que els acusats van acatar l’aplicació del 155. En aquest sentit, ha dit que el 27 d’octubre, després de la proclamació de la república catalana, “ningú no va dir res, ningú no va votar res, tothom se’n va a casa, no s’arria la bandera, no es diu res al cos diplomàtic, no es dicten decrets de desenvolupament, i tothom s’adapta a l’aplicació del 155”.