L’advocat de l’exconseller de Justícia, Carles Mundó, Josep Riba, ha negat qualsevol relació del seu client amb la malversació. El lletrat ha dit que l’única acció relacionada amb el referèndum del seu client va ser ordenar a la seva conselleria que no es gastés “ni un sol euro” per la celebració de l’1-O. Riba ha afegit que les factures proforma d’Unipost no poden ser considerades perquè el servei no es va prestar.

Josep Riba també ha assegurat que tots els consellers sabien que els decrets i acords del 6 de setembre del 2017 per tirar endavant el referèndum de l’1-O “no s’executarien” perquè no eren constitucionals.

A més del delicte de malversació, l’advocat de Mundó també ha negat que el seu client cometés cap delicte de desobediència. Riba assegura que l’exconseller no va fer res després de l’advertiment del 7 de setembre del 2017 del Tribunal Constitucional. De fet, Riba ha dit que tots els consellers sabien que els acords del 6 i 7 de setembre no es portarien a terme, d’entrada per una impugnació del Tribunal Constitucional. L’advocat ha acabat l’informe final amb una petició d’absolució a l’exconseller.

L’exconseller de Justícia, Carles Mundó, va estar un mes a la presó entre el novembre i el desembre del 2017, per, després, quedar en llibertat provisional. Va declarar en el judici del procés el 20 de febrer.

Josep Riba ha presentat l’informe final després de fer-ho l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde; el de Joaquim Forn, Xavier Melero, i el de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, Jordi Pina.