(ACN) Aquest divendres noms reconeguts de l’escena catalana com Clara Segura, Cristina Generat o Jordi Rico han participat en el primer repartiment d’aliments als professionals del món de la cultura que la pandèmia del coronavirus ha deixat en una situació precària. La iniciativa Actúa Ayuda Alimenta l’ha creat la també actriu Nora Navas, juntament amb Sergi Cochs.

Entre els sol·licitants de l’ajuda alimentària també hi ha cares conegudes com el cantant Sicus Carbonell i l’actriu Inés Díaz, en una situació que “no hauria imaginat mai”, però reivindicant la dignitat d’aquest ajut. La impulsora de la campanya, Nora Navas, considera que “està molt estigmatitzat posar-se a una cua per portar menjar”. Per això la iniciativa vol donar confiança a un sector que no està acostumat a recórrer a l’assistència social

El primer repartiment arriba a 80 persones

Les caixes s’han omplert amb menjar del Banc dels Aliments, i el Teatre Lliure, col·laborador de la campanya, ha actuat de magatzem on es muntava l’operatiu. La majoria de les 80 persones que es beneficiaran d’aquesta primera entrega no han recollit el menjar “in situ”, sinó que una xarxa de col·laboradors els l’han feta arribar a casa amb vehicles privats.

Segon lliurament, el 27 de juliol

La campanya de distribució d’aliments, amb un segon lliurament ja confirmat pel 27 de juliol, és d’urgència per les necessitats del moment. Navas i Cochs es plantegen que es pugui complementar en un futur amb “projectes” més adreçats a oferir feines als professionals, dins del seu sector, “que repercuteixin en aspectes socials: si ets càmera, que puguis anar a gravar un menjador social; si ets sastressa, que puguis cosir bates per aquest menjador”, diu exemplificant-ho l’actriu.

Ajudes al sector cultural

De moment, el nombre de sol·licitants no ha sorprès els organitzadors. “La corba de l’economia comença a disparar-se, i amb això les necessitats més bàsiques. I la sensació que la cultura és a la cua d’entrada d’aquesta activitat post-covid-19”, lamenta. Els impulsors confien que tot això passi “ràpid”, i interpel·len les institucions perquè remin a favor de la cultura. “Que ajudin a obrir teatres, a tornar a engegar l’activitat; però la gana és avui, no d’aquí un mes”, exposa.