La vacunació a les residències de Barcelona avança en dues direccions paral·leles. Mentre que aquest dilluns alguns centres de la ciutat ja començaran a administrar la segona dosi de la vacuna Pfizer —que s’ha avançat aquest diumenge a les residències de l’Alt Pirineu i Aran— hi ha punts on encara no ha entrat cap vacuna.

Aquest fet preocupa la patronal, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que assegura que encara hi ha unes 15.000 persones pendents de vacunar, la majoria en centres on hi ha algun brot de covid: són les anomenades residències vermelles. “Aquests brots de vegades afecten un percentatge mínim dels interns, ha explicat a betevé Cinta Pascual, presidenta d’ACRA.

La seva planta queda aïllada però hi ha altres residents que no hi tenen cap contacte, que es podrien vacunar. ”
Cinta Pascual, presidenta d’ACRA

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assenyalar aquest dilluns que l’aplicació del pla de vacunació en els casos en què es detectava un positiu en residències no era uniforme. “No hi ha cap norma que digui que si hi ha un cas positiu en una residència s’hagin d’esperar 15 dies per iniciar la vacunació, es fa cas a cas”. Vergés va explicar que hi ha centres amb brots de covid-19 que tenen capacitat per sectoritzar i, per exemple, distribuir els residents en diferents plantes, vermelles (amb positius) i verdes, on sí que es poden vacunar els residents.

Les flexibilitzacions que s’albiren

Es considera que, ara per ara, el percentatge de protecció de la malaltia de les dosis administrades és del 95 %. Un cop se’n comprovi l’efectivitat, els responsables de les residències es comprometen a treballar en mesures per flexibilitzar l’estada dels interns, com ara, per exemple, relaxant les visites i les sortides.

Un 8 % dels treballadors de residències no es volen vacunar

La patronal de residències preveu fer formacions i campanyes per tal que tots els treballadors entenguin la importància de vacunar-se. Es calcula que actualment un 8 % d’aquests treballadors s’hi han negat. “Volem que entenguin que no podem donar un servei de qualitat si no estem vacunats, és impossible”, ha declarat Pascual.