Aquest dissabte comença la campanya de vacunació de la covid-19 a Espanya i, al llarg del dia, s’administraran les primeres dosis a Catalunya. A Barcelona, concretament, es durà a terme a la residència Mil·lenari, a Ciutat Vella.

Maria José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Reisdències 5+1, afirma que senten una combinació “de preocupació i esperança”. D’una banda, desitgen que es controli la pandèmia per poder tornar a veure els seus familiars, però asseguren que tenen poca informació sobre la vacuna.

“No tenim prou informació per prendre la decisió amb tranquil·litat”

Carcelén explica que els han detallat com serà el procés de vacunació, però que els falta informació sobre l’assaig clínic amb majors de 75 anys, sobre l’efectivitat de les dosis i sobre la immunitat que generen, per poder “prendre la decisió amb tranquil·litat”.

A més, Carcelén afegeix: “Ens queixem de la falta d’informació, però també de manca de diàleg i participació en decisions que afecten les nostres famílies.”

Les famílies critiquen la gestió del Govern durant les festes

Una altra decisió que la coordinadora Residències 5+1 critica és que el Departament de Salut i les patronals de les residències van acordar que, durant les festes de Nadal, els usuaris només podien sortir de la residència un mínim de tres dies.

Carcelén afirma que aquest protocol “és una presa de pèl” i afegeix: “De veritat algú es pensa que és més segur que una persona estigui tres dies a casa d’un familiar, dormint i dinant, que estar-hi només unes hores?”. També insisteix que moltes persones estan en residències perquè tenen un alt grau de dependència i les famílies no tenen les cases prou equipades per fer-se’n càrrec.

La portaveu de la coordinadora reconeix que la vacuna és un primer pas, però encara no és la solució definitiva. Demanen tests setmanals als treballadors de les residències, que s’aïlli les persones contagiades en espais medicalitzats i que es permetin les visites dels familiars perquè, per a molts dels usuaris, diu, “és l’única raó de viure”.