El judici del cas Maristes ha quedat vist per a sentència després que en aquesta tercera i última jornada s’hagin presentat les conclusions finals i els informes de les acusacions i la defensa. El principal acusat per abusos sexuals a l’Escola Maristes Sants-les Corts, l’exprofessor d’educació física Joaquín Benítez ha fet ús de l’última paraula. Ha demanat entre plors “perdó, de veritat, a les famílies que han patit les conseqüències” i ha dit que estava dolgut, “profundament penedit” i que ho sentia “de tot cor”. Ha assegurat que ha canviat -“l’any 2011 vaig fer una introspecció profunda en l’àmbit espiritual”- i que ara se sent “en pau”.

En aquest darrer torn de paraula, Benítez ha insistit que dues persones dels Maristes eren coneixedores d'”aquest cas” i que hi ha proves que hi van intervenir. Però també que tot i que pagarà pel que ha fet, i que ha desitjat estar a la presó tot aquest temps, se li han imputat “coses fora de lloc”.

Demana perdó a una de les víctimes que no ha reconegut

Només començar la sessió, l’advocat d’un dels nois, de qui Benítez diu que no recorda haver abusat d’ell, ha aportat una prova nova, que no ha estat admesa perquè ha arribat fora de termini. L’advocat ha explicat que dimarts a la tarda, després del judici, Benítez va enviar un missatge al periodista de Cuatro Alejandro Rodríguez perquè sabia que entrevistaria el seu client. En aquest missatge li demanava que li digués a la víctima que per a ell va ser un alumne exemplar i íntegre. “Digues-li que em perdoni i que ho lamento”, li va escriure Benítez. Per l’advocat, això demostra que l’exprofessor dels Maristes sí que recordava el noi i que es penedeix del que va fer.

Les acusacions consideren els fets provats

El fiscal ha estat el primer a presentar el seu informe i ha assegurat que “les proves contra Benítez són contundents”. Ha recordat que en els delictes d’abusos sexuals, que es cometen normalment en la intimitat, l’única prova real és la declaració de l’únic testimoni, que és la víctima. I, en aquest cas, ha assegurat que els quatre denunciants han mantingut l’acusació i no han comès contradiccions, que el seus relats són coincidents i descriuen el mateix “modus operandi” de l’acusat.

També ha valorat la declaració de Benítez en resposta al seu advocat i ha dit que va ser “‘light’, cínica i falsa” i que ell és un “exhibicionista, narcisista i egòlatra”. El fiscal assegura que en els dos casos en què no ha reconegut els abusos, “l’acusat menteix, perquè no ho vol recordar o bé perquè són tants els casos que no pot recordar-los tots”.

El fiscal també ha carregat contra la Fundació Champagnat, que gestiona l’Escola Maristes Sants-les Corts i els responsables del centre. Els considera els responsables civils, però diu que també hi tenen una “enorme responsabilitat moral”. I ha assegurat que si el centre hagués adoptat les mesures necessàries quan va tenir coneixement del primer abús -l’any 1986, segons va declarar ahir l’acusat-, aquest judici no s’hauria produït.

Les acusacions particulars, que representen els quatre denunciants, també consideren provat els abusos en els quatre casos, tot i  que Benítez només n’hagi reconegut en el judici dos. S’han centrat a recordar les seqüeles dels joves i també han carregat molt durament contra el paper que va tenir la Fundació Champagnat en aquest cas. L’advocada Judith Serra ha dit que en són “plenament responsables” i que els Maristes eren coneixedors dels abusos.

L’arribada de Benítez a l’Audiència de Barcelona

Aquest dimecres Benítez també ha arribat al TSJC amb la cara tapada però, a diferència dels altres dos dies, l’acompanyava una persona i també hi havia agents dels Mossos d’Esquadra esperant-lo al carrer per escortar-lo fins a la porta d’entrada. Això ha impedit que Manuel Barbero, el pare de la primera víctima a denunciar els abusos, hi hagi pogut parlar tot haver-ho intentant. També ha impedit que els mitjans de comunicació puguin interrogar Benítez abans d’entrar com havien fet aquests dos últims dies.

La declaració de Benítez

El judici va viure aquest dimarts la jornada clau amb la declaració de Benítez, que va assegurar que la direcció de l’escola va encobrir el cas del 1986, ja prescrit, i que el centre no va prendre cap mesura. Dels quatre casos que s’estan jutjant, l’acusat ha reconegut només abusos en dos d’ells. L’exprofessor va reiterar que va sentir un “impuls” i que quan ho va fer “no tenia por” perquè se sentia “emparat pels Maristes“.

Dilluns van declarar els quatre nois que denuncien que van patir els abusos quan eren menors i alumnes de Benítez. Ho van fer a porta tancada i protegits amb una mampara que els separa visualment de l’acusat.

Els Maristes ho neguen

La Fundació Champanat, que gestiona l’Escola Maristes de Sants-les Corts va fer ahir un comunicat en què acusen Joaquín Benítez de difamació. El centre nega que coneguessin ni emparessin conductes inapropiades de l’exprofessor.

Per la seva banda, els pares dels alumnes que actualment estudien en l’escola es van concentrar dimarts a la tarda a les portes en solidaritat amb les víctimes, però també per demanar que es respecti els estudiants actuals. Afirmen que els seus fills són innocents i que pateixen assetjament per les pintades que es van fer a l’edifici.