El principal acusat per abusos sexuals a l’Escola Maristes Sants-les Corts, Joaquín Benítez, ha assegurat que la direcció de l’escola va encobrir el cas del 1986, ja prescrit, i que el centre no va prendre cap mesura al respecte. Benítez ho ha dit durant la seva declaració en el segon dia del judici del cas Maristes, en què ha explicat que el volien sancionar amb tres mesos de feina i un sense sou però que la penalització no va arribar mai.

“Estava convençut que em trucarien per expulsar-me i no va ser així. Quan va arribar setembre, Lluís Serra, encarregat de la pedagogia a l’escola, em va dir que no ho tornés a fer i que a la propera m’expulsarien de l’escola. Volien sancionar-me amb tres mesos i un sou però això no va passar. […] Em sentia emparat pels Maristes.”

Dels quatre casos que s’estan jutjant a l’Audiència de Barcelona, Benítez ha reconegut només abusos en dos d’ells. Ha explicat que va mig enganyar les víctimes amb l’excusa de fer-los un massatge muscular i quan va portar els joves al despatx els va fer tocaments i una felació però ha negat la penetració en tots dos casos. L’exprofessor ha declarat que va sentir un “impuls esporàdic” i que quan ho va fer “no tenia por” perquè se sentia “emparat pels Maristes“.

El primer pare denunciant li nega la salutació a Benítez

Com va passar durant la primera sessió, Benítez ha arribat al TSJC amb la cara tapada amb un passamuntanyes negre. Abans d’arribar-hi ha coincidit amb el pare de la primera víctima que va denunciar els abusos, Manuel Barbero, amb qui ha mantingut una breu conversa al mig del carrer. Barbero li ha demanat que expliqui tota la veritat al judici, també la confessió que li va fer que hi havia més professors dels Maristes implicats en casos d’abusos sexuals. Segons ha explicat Barbero als mitjans, Benítez li ha dit que ho farà i ha intentat donar-li la mà però el pare de la víctima s’hi ha negat. Abans d’entrar al TSJC, l’exprofesor dels Maristes ha dit que no acusarà “a ningú” i que farà “el que ha de fer”.

En sortir del judici, el pare denunciant ha considerat que a Benítez no se’l va enxampar només una vegada, com ha declarat l’acusat, sinó que en van ser més i que així ho havia afirmat anteriorment. Barbero demana a la Generalitat que sancioni els Maristes Sants-les Corts per tot el que s’ha sentit a la sala del tribunal.

Les seqüeles psicològiques dels abusos

Abans d’escoltar Benítez ha declarat la psicòloga Margarita Pérez que ha atès a dos dels nois que suposadament han patit els abusos per part de l’exprofessor. La doctora ha explicat, per exemple, que una de les víctimes ha hagut de deixar els estudis i, fins i tot, Barcelona. “Un abús sexual és un fet traumàtic, com l’epicentre d’un terratrèmol”, ha relatat “que no només afecta a la sexualitat, sinó a totes les àrees de la personalitat”. La psicòloga també explicat la situació de bloqueig que han viscut les víctimes després de patir aquests abusos, i la manca de confiança respecte a d’altres adults.

Benítez no compleix els criteris de pedofília, segons l’informe pericial

Després de la psicòloga, han parlat els metges forenses que en el seu informe han determinat que Joaquín Benítez no complia els criteris propis de pedofília perquè, segons les explicacions de l’acusat, no presenta alteracions o ansietat quan no pot complir els seus desitjos.

Els tècnics han definit l’exprofessor de gimnàstica com una persona narcisista i amb poca empatia perquè consideren que no reconeix el patiment aliè. Els tècnics han apuntat que malgrat l’acusat verbalitza que es penedeix dels fets, no fa una “expressió externa” que corrobori el penediment. Sobre els casos pels quals se’l jutgen, els metges han dit que ha negat que existís manca consentiment.

Un judici en tres sessions

L’exprofessor d’educació física dels Maristes Joaquín Benítez declara després que durant la primera jornada declaressin a porta tancada les víctimes que van presentar la denúncia. També va declarar un dels responsables de la Fundació Champagnat, que gestiona les escoles dels Maristes, que va afirmar que no es va comunicar el cas a la resta de famílies, perquè la família afectada va demanar que no es fes públic.

Durant la primera sessió del judici també van declarar dos mossos d’esquadra, que van assegurar que l’escola va resistir-se a facilitar informació sobre l’exprofessor d’educació física de l’Escola Maristes Sants-les Corts. A més, els agents van explicar que Maristes es va negar a donar més dades personals de Benítez i que tampoc no va voler denunciar el cas malgrat que la policia ja havia parlat amb la família afectada.

Benítez, que ha reconegut els casos, s’enfronta a peticions de 22 a 36 anys de presó. Contra ell es van presentar 13 denúncies més, tot i que es van arxivar perquè els delictes havien prescrit.