La plataforma Vaga Feminista, organitzadora de la manifestació del 8 de març a Barcelona, ha explicat que posarà les treballadores de serveis essencials, com les sanitàries, les caixeres de supermercats, les treballadores de la neteja, de la llar i de les cures al centre de les reivindicacions d’aquest Dia Internacional de les Dones. Han denunciat que, tot i la tasca social imprescindible que fan, les seves condicions laborals han empitjorat, i s’ha aguditzat la precarització de les dones.

També han fet una crida a fer una vaga general “malgrat les dificultats de la pandèmia”. Asseguren que la precarietat laboral de les dones ha augmentat a causa dels ERTO, l’atur, les subcontractacions, els baixos salaris i la davallada d’ingressos general; una situació que, asseguren, que ha colpit especialment les feines relacionades amb el manteniment de la vida.

Alerten que durant el confinament les persones grans “han estat abandonades en residències, han incrementat les violències masclistes i la precarització de les dones migrades“, i afegeixen que s’han intensificat els treballs de cura però, en canvi, se n’ha fet un repartiment injust i s’ha aprofundit la bretxa salarial.

Aquest any la pandèmia de la covid-19 no permetrà celebrar la reivindicació amb l’habitual manifestació per la ciutat, però les convocants fan una crida a “prendre els carrers”. Per això s’ha convocat una concentració estàtica al passeig de Gràcia a les 18.30 h. Caldrà inscriure-s’hi prèviament per controlar-ne l’aforament.

Cassolada als balcons

Les organitzadores del 8 de març també han convocat altres accions reivindicatives, com una cassolada als balcons a les 21 h dilluns mateix per reivindicar que les feines més essencials i per aquelles dones que no puguin anar a la manifestació.

També es es convida a fer passejades el dia abans, diumenge, 7 de març, per reclamar que les dones puguin caminar tranquil·les per la via pública de dia i de nit. Aquest dijous, a més, es denunciaran les traves que troben les dones que volen avortar en algunes zones de Catalunya, i hi haurà concentracions davant d’un hospital de Barcelona i en altres poblacions.