El Procicat ha aprovat aquest dijous canvis en les restriccions a Catalunya i les mesures covid vigents, que entraran en vigor a partir de dilluns vinent, 8 de març, i tindran una vigència de set dies. Entre les principals novetats, hi ha la flexibilització de l’horari de la restauració: bars i restaurants de Catalunya podran obrir fins a les 17 h de la tarda. També hi ha canvis en el lleure, l’esport, l’educació i la cultura. La consellera en funcions, Alba Vergés, ha assegurat que es tracta de “correccions” perquè cal mantenir el nivell de màxima prudència: “Hem de fer un últim esforç”.

Extraescolars per adolescents i presencialitat a la universitat

També a partir de dilluns els infants i joves de més de 12 anys podran tornar a fer extraescolars. És a dir, es recupera el lleure per als àmbits de Secundària, FP i Batxillerat, així com de les competicions d’esport federat per a majors de 16 anys. També s’amplia la presencialitat a les universitats amb una restricció del 30 % de l’aforament.

Pel que fa a la gent gran, també s’han anunciat canvis. A partir del dia 8 de març els centres cívics podran reprendre les activitats a l’aire lliure per majors de 60 anys. La consellera ha subratllat que es tracta de cuidar la salut, perquè són persones no vacunades. Per tant, l’objectiu és que puguin fer activitats físiques o tallers de salut en grups d’un màxim de sis persones.

A banda, museus, galeries d’art, sales d’exposicions, arxius i biblioteques podran celebrar actes culturals. Concretament es poden fer activitats culturals amb públic al 50 %.

Vestidors esportius oberts

Vergés també ha anunciat que es podran obrir els vestidors dels equipaments esportius -que fins ara només podien utilitzar els usuaris de les piscines-, però ha demanat que se’n faci un ús responsable i restringit: “Els qui tinguin el gimnàs al costat de casa, demanem que continuïn dutxant-se a casa sempre que puguin”.

“Fem noves correccions però mantenim la prudència”

La millora de les dades epidemiològiques, que indiquen un decreixement del nombre de casos de coronavirus i de la pressió assistencial, avalen, segons el govern, aquest relaxament. La consellera de Salut en funcions ha assegurat que el gruix de les mesures es mantenen i ha parlat de “noves correccions” perquè cal mantenir el nivell màxim de prudència. “No podem tirar pel terra l’esforç del darrer any“, ha reiterat.

Les dades dels darrers dies

Catalunya acumula sis setmanes amb baixada de positius des del pic de la tercera onada, però el ritme de reducció s’ha alentit la darrera quinzena. Del 15 al 21 de febrer es van confirmar 10.448 casos amb una prova PCR o un test d’antígens, una disminució del 7 %. En canvi, les dues primeres setmanes de febrer la baixada va ser del 27 %.

Segons dades provisionals, la setmana passada es van detectar 8.691 positius, un 17 % menys que l’anterior.