El cap de Malalties Infecciones de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha avisat que mantenir el confinament comarcal per Setmana Santa “pot tenir més riscos que no beneficis”. Almirante, que ha posat en qüestió el confinament perimetral actual en relació amb la millora de les dades de contagis, ha recordat que hi ha gairebé tres milions de persones a la comarca del Barcelonès (“un territori molt limitat”) i que, per tant, si estan “tancades sense poder sortir” de la comarca, poden haver-hi aglomeracions dins.

En aquest sentit, Almirante s’ha mostrat partidari de decretar un confinament perimetral a tot Catalunya, com ja fan altres comunitats autònomes. El cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron també ha recordat que “la fatiga pandèmica afecta molt les persones”, i que “no poder-se moure és un aspecte molt important”. Ho ha dit el mateix dia que el Procicat ha explicat el relaxament d’algunes restriccions fins al 14 de març.

Un confinament comarcal té sentit quan hi ha comarques amb dades molt diferents; ara mateix en més d’un 80 % del territori les xifres són idèntiques.”

Millor tancar les platges

Benito Almirante també s’ha referit a la proposta que va fer aquest dimecres l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, partidària d’un confinament metropolità per evitar l’aglomeració de persones a les platges barcelonines, amb la vinguda del bon temps. En ser preguntat per aquesta proposta, Almirante ha dit que un confinament perimetral ha de tenir un objectiu epidemiològic definit i, que en aquest cas, no existeix.

Per això, Almirante ha avisat que si es volen evitar aglomeracions a les platges, el que caldria fer és “tancar les platges”, com ja s’havia fet durant l’etapa més estricta de la pandèmia. En tot cas, el doctor Almirante ha sentenciat: “Això no té a veure amb confinaments perimetrals, això és un aspecte diferent”.

Salut refreda trencar el confinament

Durant la compareixença setmanal per explicar les mesures de restriccions, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha tancat la porta a trencar el confinament comarcal, ara per ara. “Eixamplar la mobilitat vol dir també augmentar les trobades més enllà dels límits marcats”, ha recordat la consellera, alhora que assegurat que la mesura es revisarà setmana rere setmana: “Si entre tots mantenim l’esforç de reduir al màxim els riscos, podrem anar avançant en tots els sentits”, ha conclòs.