jardins reina Victòria Eugènia

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte per rehabilitar els Jardins de la Reina Victòria Eugènia, un espai que hi ha a la mitjana central de la Gran Via, entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya. La intevenció vol recuperar l’esperit original d’aquests jardins d’estil noucentista, obra de Nicolau M. Rubió i Tudurí, responsable de parcs i arbrat de l’Ajuntament entre el 1917 i 1937. S’ampliaran els parterres, es renovarà l’enllumenat i es restaurarà el mobiliari urbà.

El pas de vianants de la Gran Via amb el passeig de Gràcia, on hi ha els jardins, s’ampliarà

Les obres començaran a finals de juliol i s’allargaran uns cinc mesos i mig. El pressupost que s’hi destina és de 891.852,42 €. Una de les intervencions més destacades serà l’ampliació del pas de vianants que toca al passeig de Gràcia, amb molt flux de persones. Això farà desplaçar l’escultura del ‘Llibre’, el poema urbà de Joan Brossa del 1994. Els parterres laterals s’estendran cap al passeig de Gràcia amb un paviment granític diferenciat i se n’afegiran de nous allà on ara queden interromputs. A tot l’espai, l’asfalt actual canviarà per una base de formigó amb color.

Les quatre copes, element patrimonial

Un dels trets característics d’aquests jardins són les quatre copes que hi ha als extrems. De fet, l’espai es coneixia també com el Jardí de les Quatre Copes. Aquests elements tenen valor patrimonial i es restauraran, així com els bancs de pedra, força deteriorats. Les faroles actuals es canviaran per columnes amb lluminàries a dues altures a la zona enjardinada i tres columnes més als extrems. Es mantindran l’escultura de Joan Güell i Ferrer i el monument a Francesc Soler i Rovirosa.

Els bancs, emmarcats pels parterres laterals, també es rehabilitaran

Rubió i Tudurí va concebre aquests jardins com un espai verd de proximitat sense interferir amb la circulació. L’aspecte actual dista molt del dels inicis, sobretot per la irrupció al mig de l’espai d’una boca d’entrada al metro o l’eliminació d’una font d’aigua als anys 80. La reforma mantindrà als jardins les estacions del Bicing existents i s’hi preveu posar un punt WI-FI. L’octubre del 2019, Junts per Catalunya va plantejar posar el nom de Muriel Casals a aquests jardins, però finalment la petició que el govern va acceptar al plenari no va detallar-ne cap espai concret.