5 referents trans

Hi ha persones trans en tots els àmbits de la societat. Poden ser els millors en la seva feina o exemples de superació vital. Moltes persones no s’atreveixen a canviar fins que no coneixen algú que ja ho ha fet, algú que pot ser un mirall, un referent. Hi ha persones transgènere que utilitzen les xarxes socials per visibilitzar la seva lluita, d’altres escriuen assajos com ‘Después de lo trans’, d’Elizabeth Duval, o ‘Yo soy el monstruo que os habla‘, del filòsof Paul B. Preciado, o també fan pel·lícules com les creadores de ‘Matrix’, les germanes Wachowski.

Aquest 31 de març se celebra el dia de la visibilitat trans, una de les poques festivitats LGTBIQ+. Una de les persones que ha fet més per visibilitzar el col·lectiu va ser Mar C. Llop. La fotògrafa, que va morir el 25 de febrer, va desenvolupar el projecte Construccions identitàries Work in progress sobre processos de transició, un projecte per visibilitzar totes aquelles persones que transiten. La Mar ha estat un exemple per moltes persones, igual com la resta de referents que podreu trobar en aquesta llista.

Referents trans que has de conèixer


Mj Rodriguez

Cantant i actriu

Trans Mj Rodriguez

Es va donar a conèixer a escala internacional en el paper de Blanca Evangelista, protagonista de la sèrie ‘Pose’. Una de les primeres sèries que tracta amb dignitat les persones trans i del col·lectiu LGTBIQ+. La sida, la precarietat econòmica, els problemes emocionals i vitals de ser diferent als anys 80 i 90, però tot explicat per personatges capaços d’afrontar i superar els problemes més complicats. Mj Rodriguez s’ha convertit en un referent per milions de persones a tot el món, gràcies a la sèrie i al seu personatge. També l’hem pogut veure darrerament a la pel·lícula ‘Tick, Tick,… Boom‘ i a la xarxa social Instagram, en què penja habitualment els seus nous vestuaris.

Hunter Shafer

Actriu, activista i model

Trans Hunter Schafer

Una de les protagonistes d”Euphoria‘ és la Jules, un dels primers personatges “trans teens” de la història. La Jules ja ha fet la transició i la seva història va més enllà de la seva condició sexual. Ella és una jove transsexual, amb el suport del seu pare, que manté una relació amb la Rue (Zendaya), addicte a les drogues. Sens dubte, Hunter Shafer, de només 22 anys, ja s’ha convertit en tot un referent per una generació d’adolescents que formen part o no del col·lectiu LGTBIQ+. El 2021, la revista ‘Time‘ la va incloure a la llista Next de 100 líders emergents que estan creant el futur.

Laurel Hubbard

Culturista

Trans Laurel Hubbard

Laurel Hubbard ha estat la primera persona trans en competir en uns jocs olímpics. L’atleta ha fet història a les Olimpíades de Tòquio i ja poc importa si va aconseguir una medalla o no. La participació de la neozelandesa ha demostrat que encara hi ha un llarg recorregut per fer en educació i tolerància. Després dels jocs ha anunciat la seva retirada de l’esport. La feina ja està feta. Laurel Hubbard ha obert camí, ha liderat un canvi i ha portat la visibilitat al món de l’esport.

Judith Juanhuix

Doctora en física i científica

Judith Juanhuix és doctora en física i científica del sincrotró ALBA i la demostració que les persones trans també poden ser científiques. La Judith va decidir iniciar el seu procés quan tenia 40 anys i des de llavors ha lluitat pels drets de les identitats trans. L’any passat, va publicar el llibre ‘Una dona’ (Ara Llibres) perquè la Judith Juanhuix assegura que “soc dona i, com a tal, soc transgènere. No hi ha competició d’identitats, és més una acumulació el resultat de la qual depèn de posicionaments socials”. La visibilitat de les persones trans a la ciència i altres àmbits de la societat és clau per oferir un ventall de referents més ampli que no es tanqui a la cultura i l’espectacle.

Pol Galofre

Activista i professor

Trans Pol Galofre

El Pol Galofre va donar a llum fa un any, no era el primer home que es quedava embarassat, però ha estat un dels que ho ha explicat obertament, convertint-se en un referent per totes aquelles persones que poden plantejar-se una situació semblant. El Pol Galofre, graduat en cinema i audiovisuals, és activista i professor del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB. Juntament amb Miguel Missé va editar el llibre ‘Políticas Trans – Una antología de textos desde los estudios trans norteamericanos’. Ha dirigit el curt documental ‘Feines per gent valenta’ i ‘Les coses que importen’, premiat al festival Dona’m Cine.