nous carrers barcelona marina prat vermell
Foto d'arxiu de la Marina del Prat Vermell

La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona ha donat el vistiplau inicial a la creació de més noms de dona a nous espais de la ciutat. Hi ha carrers i jardins que duran els noms d’Elvira Augusta Lewi, Dolores Ibárruri, Victòria Ruiz Rodríguez, Justa Freire i Leonor Ferrer. A més, tira endavant la proposta per batejar un parc de la ciutat amb el nom de Parc de les Tretze Roses, les obres del qual van començar el 2022.

Tal com ha informat l’Ajuntament de Barcelona, amb aquests canvis al nomenclàtor, el consistori vol reconèixer la memòria i la lluita de dones republicanes.

Vials nous a la Marina del Prat Vermell

El barri de la Marina del Prat Vermell és el que tindrà més denominacions noves. Dedicarà uns jardins Dolores Ibárruri, “la Pasionaria”, que estaran ubicats entre el carrer de Cal Cisó i el de Micaela Chalmeta. D’altra banda, el nou espai situat entre el carrer dels Motors i el de Tortosa es dirà Jardins de la Benita, en homenatge a Victòria Ruiz Rodríguez. Un tercer espai, entre el passeig de Francesc Candel i el carrer de Miquel Porter Moix, estarà dedicat a la mestra republicana Justa Freire, a petició del Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat i l’Eix de Memòria i Cultura de la Marina.

La Ponència de Nomenclàtor ha aprovat també anomenar Parc de les Tretze Roses el nou espai entre els carrers de Pontils, d’Arnes i d’Ascó, també al barri de la Marina del Prat Vermell. Aquest nom recorda les 13 noies, algunes d’elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), afusellades pel règim franquista a Madrid, el 5 d’agost del 1939, poc després de la fi de la Guerra Civil Espanyola.

Leonor Ferrer al Poble-sec i Elvira Augusta Lewi a les Corts

Finalment, Leonor Ferrer, la primera dona delineant a l’estat espanyol, tindrà un carrer al Poble-sec, un espai nou entre el passeig de Santa Madrona i el de Lleida. A més, a les Corts es dedicarà un passatge a Elvira Augusta Lewi, escriptora nascuda el 1909 que va conrear la narrativa, el periodisme i la traducció, i que va tenir una forta activitat sociocultural de caire feminista. El passatge amb el seu nom es trobarà entre el carrer de l’Aviació i el del Taquígraf Garriga.

Altres incorporacions al nomenclàtor

Aquestes no seran les úniques novetats al nomenclàtor de Barcelona. Al barri de la Bordeta, entre el carrer de la Constitució i el nou Parc de Can Batlló, se situa el pas de Paronas, en homenatge a Francesc Comas Pagès, l’anarcosindicalista santsenc que va morir a causa de les ferides rebudes en l’atemptat que va causar la mort de Salvador Seguí, “el Noi del Sucre”.

A més, al Parc de Montjuïc es duran a terme dues modificacions en els textos de les plaques del carrer de la Foixarda i del camí de la Foixarda. Totes dues vies es diran així, respectivament:

  • carrer de la Foixarda: Pedreres dels Foixart i els Rovira (segle XVII – 1915)
  • camí de la Foixarda: Pedreres dels Foixart i els Rovira (segle XVII – 1915)

Faristols de memòria i plaques commemoratives nous als edificis de la ciutat

La Ponència de Nomenclàtor ha aprovat també la instal·lació de plaques de memòria als edificis on van viure personalitats destacades de la història de la ciutat. A l’Eixample, una placa de memòria situada al carrer del Bruc, 49 recordarà l’enginyer i urbanista Ildefons Cerdà Sunyer. També es recordarà a Ciutat Vella Pere Virgili, al carrer de la Portaferrissa, 17, amb una placa que assenyala la casa on va viure aquest cirurgià i innovador dels estudis anatòmics.

A Sants-Montjuïc, a més d’haver-hi un vial nou, s’assenyala la casa on va viure l’anarcosindicalista Francesc Comas Pagès, “Paronas”, al carrer de Hartzenbusch. En aquest mateix districte, a la plaça de Bonet i Muixí, se situarà un faristol de memòria que indicarà l’emplaçament del Refugi 819 de la Guerra Civil.