El parc de les Tretze Roses, la gran àrea verda del nou barri de la Marina del Prat Vermell comença a fer-se realitat. Comencen les obres per construir una gran àrea verda de prop de 21.000 m2 que es convertirà en l’epicentre d’aquest nou barri del districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’un projecte de grans dimensions que inclou una placeta central que actuarà com a lloc de trobada, i que també tindrà dos prats i dos jardins. L’ambició del projecte es reflecteix en la inversió prevista per l’Ajuntament de Barcelona, de 5,35 milions d’euros.

El futur parc tindrà una superfície de prop de 21.000 m2

La nova gran plaça verda s’ubicarà entre els carrers de Pontils, Ulldecona, Cal Cisó, Ferro i Arnès. Tindrà diferents espais, però tots estaran connectats entre ells. Hi haurà un prat petit amb espais d’estada i de joc i també amb una pendent suau que facilitarà que s’hi puguin celebrar esdeveniments com espectacles infantils, i un prat més gran, que farà de dipòsit de filtració d’aigües pluvials, i que estarà delimitat per dos murs vegetals, un de verd i un altre de vermell.

L’eix central del nou parc, però, serà una placeta central que servirà de mirador dels dos prats i que actuarà com a punt de trobada. A banda, també hi haurà dos jardins, un ple de herbes aromàtiques i de color, amb espígol, romaní, margarides grogues o cireres del Japó, i l’altre que actuarà com una zona d’absorció d’aigües, i que tindrà la vegetació típica d’aquest tipus de llacuna, amb còdols de riu, tamarius i joncs, entre d’altres.

El nou parc tindrà més de 200 arbres repartits entre dos prats i dos jardins

Més de 200 arbres i un centenar de bancs

La zona també disposarà d’una zona de jocs infantils de 200 m2, que inclouran gronxadors i una tirolina. En total, a l’espai hi haurà 233 arbres i també mobiliari urbà que convidarà a fer-hi estada, com més d’un centenar de bancs i una cinquantena de cadires.

Estat actual del solar on es construirà el nou parc Tretze Roses

El solar havia acollit les cases barates

L’espai on es construirà el nou parc és un solar emblemàtic per als veïns de la zona. Va acollir les cases barates de la Zona Franca. Tot un barri que es va construir en motiu de l’Exposició Universal del 29. S’hi van ubicar bona part dels veïns que vivien en barraques a Montjuïc. Als anys 90, amb les cases ja molt malmeses, es van reallotjar en blocs nous situats just a tocar.

Un nom (Tretze Roses) amb història

El nom del parc es fruit d’una votació del veïnat que va triar rememorar el grup de tretze noies, algunes d’elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), que van ser afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost de 1939, poc després de la fi de la Guerra Civil espanyola.

Imatge virtual del nou parc de les Tretze Roses