Les cases barates de la Marina recorden la vaga de lloguers del 1931 amb un faristol commemoratiu, al xamfrà entre el carrer de Pontils i el carrer de Tortosa. El memorial vol retre homenatge al moviment vaguista i solidari que es va viure en aquest barri. A l’acte han assistit veïns de la zona i també el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.

100.000 famílies van deixar de pagar el lloguer

L’any 1931, amb l’atur creixent i els preus dels aliments a l’alça, més de 100.000 famílies obreres van arribar a deixar de pagar el lloguer dels habitatges. Els barris de cases barates, especialment el situat a l’actual Marina del Prat Vermell, van esdevenir punts neuràlgics d’aquesta protesta. La vaga de lloguers es va mantenir de manera intermitent durant tot el període de la Segona República, al llarg de la qual es van aconseguir nombrosos acords per aturar desnonaments i es van trobar alternatives d’habitatge, com també es van crear xarxes de suport veïnal.

‘Rebel·lió: la vaga de lloguers del 1931’

Després de la descoberta del faristol s’ha presentat el còmic Rebel·lió: la vaga de lloguers del 1931″ a la Biblioteca Francesc Candel, on a més han assistit els guionistes i il·lustradors del còmic. És el segon títol de la col·lecció ‘Barcelona, memòria en vinyetes’, que impulsa la regidoria de Memòria Democràtica i publica els serveis editorials de l’Ajuntament de Barcelona.