El districte de Gràcia tira endavant el canvi de nom dels carrers dedicats a tres santes —Santa Àgata, Santa Magdalena i Santa Rosa—, que en els darrers mesos havia generat polèmica, amb veïns en contra i, fins i tot, una recollida de signatures per part d’un col·lectiu d’advocats cristians. Segons ha pogut saber betevé, les noves plaques es destaparan durant la Festa Major de Gràcia, a l’agost, una informació que es farà pública aquest dilluns a la tarda a la comissió de Nomenclàtor de Gràcia.

El districte ha explicat a betevé que en cap moment s’ha plantejat retrocedir en la iniciativa, sorgida de la Comissió del Nomenclàtor de Gràcia durant el mandat passat i aprovada al plenari del districte i a la Ponència del Nomenclàtor de la ciutat al gener. Volen fer justícia a les tres dones, que en realitat no eren santes: Àgata Badia Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla, vídua, mare i sogra d’Antoni Trilla, família que va urbanitzar el barri a principis del segle XX al voltant de Can Trilla.

“Els carrers de dones s’emmascaraven amb noms de santes”

La data triada per fer el canvi de nom no és a l’atzar, sinó que s’ha triat precisament per donar-hi notorietat, segons explica Àlex Monllaó, conseller de Gràcia que participa en la Comissió del Nomenclàtor com a representant del districte i qui s’encarrega de la cartera de Memòria Històrica. Es vol recuperar el nom d’unes dones que van viure en una època en què no se’ls dedicaven carrers: “Les dones s’emmascaraven amb noms de santes”. I, sobre la polèmica, Monllaó és conscient que els canvis costen, però demana als crítics que es mirin des del punt de vista de la igualtat: “Ho entendran“.