L’àrea situada al costat de l’escola de Música Can Fargues i les zones adjacents es diuen, des d’aquest 20 de gener, plaça d’Ònia Farga i Pellicer. La placa recorda una música barcelonina que tocava múltiples instruments i que va viure entre el segle XIX i el XX. El consell plenari del districte d’Horta ho va aprovar el desembre del 2022 i ara, per fi, ja és una realitat gràcies a la proposta impulsada per l’associació de veïns del barri. Al lloc ja hi sona música habitualment. Es tracta d’un punt de trobada per al veïnat que acostuma a acollir concerts durant els vespres de primavera i estiu.

“El nom d’Ònia Farga i Pellicer complia molt bé els requisits que estàvem buscant. Ens sembla meravellós que hi hagi noms de dones”, ha dit Montse Caselles, membre de l’Associació de Veïns de la Font d’en Fargues, durant els parlaments. Consideren que un nom com el de Farga i Pellicer serveix per “promocionar la música”. En la mateixa línia, la Clara, també veïna, destaca que “hi ha moltes places amb nom d’homes”. Per això, considera, “està bé que hi hagi el nom d’una dona”.

Un barri amb fort sentiment musical

Més enllà de la presència de dues escoles musicals, el barri té un sentiment musical ben arrelat. Prova d’això és que el nomenclàtor ja inclou altres carrers on apareixen noms de músics. Debatent entre quina dona artista escollir, també van valorar altres opcions, com ara Clara Schumann o Antonia Brico. Finalment, però, es van decantar per una figura barcelonina.

A l’acte també hi ha intervingut Rafael Llanes, conseller de districte d’Horta-Guinardó, i Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa. Un cop destapada la placa, quatre músiques dones han interpretat diverses cançons i una sardana composta per la mateixa Ònia Farga i Pellicer, en la seva memòria.