El nou barri de la Marina del Prat Vermell comença a prendre forma. La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat la creació d’una oficina que liderarà la transformació d’aquest gran espai de 75 hectàrees, al districte de Sants-Montjuïc, on es calcula que hi viuran 28.000 habitants. Per la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, la nova oficina suposarà “un instrument d’acceleració de tota aquesta transformació”, i servirà per agilitzar els procediments urbanístics i que la incorporació d’activitat econòmica sigui “inclusiva i sostenible al territori”.

Un barri tan gran com 40 illes de l’Eixample

La nova oficina vol donar un impuls a la transformació d’aquesta zona de la ciutat, on s’han projectat 12.000 habitatges. D’aquests, gairebé la meitat, 5.160, seran de protecció oficial, fet que la convertirà en la zona més gran d’habitatge amb algun tipus de protecció de tota la ciutat. Segons Sanz, ja hi ha 600 habitatges protegits o bé enllestits o que ja estan en marxa.

Segons explica l’Ajuntament, el nou barri de la Marina del Prat Vermell tindrà una superfície equivalent a 40 illes de l’Eixample i destinarà més de 13 hectàrees a espai verd, entre els quals destaquen un gran parc entre els carrers Arnés, Ascó, Pontils i Cal Cisó, que actuarà de pulmó verd.

El planejament d’aquesta zona també preveu un eix cívic de 720 metres al carrer del Foc i la reserva de 320.000 m2 per a usos comercials i terciaris, que es calcula que podrien generar entre 8.000 i 11.000 llocs de treball.

16 anys per transformar la zona

L’Ajuntament preveu que el procés de creació del barri de la Marina del Prat Vermell s’allargarà 16 anys. Una part molt important del pressupost anirà a càrrec d’operadors privats amb una inversió de 338,7 milions d’euros. De la seva banda, el consistori destinarà 57 milions d’euros aquest mandat en habitatge i infraestructures generals.

Arribar a aquest punt no ha estat fàcil. L’any 2006 es va aprovar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de la Marina, però la crisi econòmica en va alentir el desenvolupament. La nova situació va obligar a adaptar el pla als nous reptes del moment, i l’any 2019 es va aprovar una nova modificació del PGM i un nou pla especial d’infraestructures (PEI).