Antonio Baños Boncompain, col·laborador del ‘Plaça Tísner, fa un repàs històric dels carrers i places de Barcelona que van canviar el seu nom durant el període de la Guerra Civil fins a l’entrada dels franquistes a la ciutat. Dels 71 carrers rebatejats, alguns van ser reconeguts per l’Ajuntament, com el canvi de nom de la plaça d’Urquinaona pel de plaça de Francesc Ferrer i Guàrdia o el de la via Laietana per via Durruti. Pots veure la secció completa d’Antonio Baños al vídeo superior.

La lluita veïnal per la memòria històrica

Un altre dels carrers que va canviar el nom durant la Guerra Civil va ser el de l’Almirall Churruca, al barri de la Barceloneta. Els veïns, per forçar-ne el canvi, van pintar amb quitrà el nom del company del barri Miquel Pedrola i Alegre, un militant del POUM que va morir al front d’Osca el setembre del 1936.

Actualment, les entitats veïnals no només han lluitat per la restauració de la pintada original a la façana d’una de les cases del carrer, sinó que a principis del 2023 van aconseguir que el carrer recuperés el seu nom republicà de manera oficial, passant-se a dir carrer de Miquel Pedrola i Alegre.

De Sant Just a Largo Caballero

La importància del nomenclàtor durant la guerra anava molt més enllà dels canvis oficials, ja que molts d’ells es van fer de manera popular entre els veïns. Antonio Baños destaca que “aquesta febrada dels primers mesos de guerra” sobretot va afectar carrers amb simbologia religiosa que van ser canviats per noms de milicians o figures ideològiques com Bakunin, representant aquest pas “del catolicisme al laïcisme”.

Aquests són alguns dels canvis de nom dels carrers de Barcelona durant la Guerra Civil:

  • Carrer de Mare de Déu de Gràcia a carrer de la Desgràcia.
  • Avinguda de Sant Josep de la Muntanya a avinguda de Pep l’Alpinista.
  • Plaça de Sant Just per Largo Caballero.
  • Carrer de la Madriguera per carrer d’Espanya.
  • Avinguda del Portal de l’Àngel per avinguda del Doctor Pavlov.
  • Baixada de Sant Marià per baixada de Pancho Villa.
  • Carrer de Santa Magdalena per carrer de los Rebeldes.
  • Plaça de la Trinitat per plaça de la CNT.