Els primers edificis de la barriada de la Zona Universitària es van construir als anys 50. Des de llavors, la zona ha canviat molt i l’Associació de Veïns i Veïnes de la Zona Universitària ha treballat des del 1979 perquè aquests canvis afavorissin al veïnat. Els primers habitatges van ser els dels carrers de Jordi Girona i Alfambra i hi havia molts terrenys buits. Amb els anys, i gràcies a la pressió veïnal, es van aconseguir millores: “Davant de la caserna hi havia un carrer que era només sorra i vam aconseguir que l’asfaltessin tot, es van posar els semàfors…”, recorda la Pilar Fernández, una veïna de la zona.

Primeres victòries veïnals

L’arribada de la universitat, als anys 60, va comportar una transformació dels establiments de la zona. Aquest va ser un dels primers reptes que va entomar l’entitat veïnal. “Es feien massa bars i restaurants i això distorsionava una mica les coses bones del barri”, explica Josep Maria Guillumet, president actual de l’associació. Amb les reivindicacions veïnals, van aconseguir que s’aprovés un pla especial que regulés els bars i restaurants de la barriada.

L’obertura de Trias i Giró

Des dels primers anys de vida de l’entitat també es va reivindicar l’obertura del carrer de Trias i Giró. Aquesta ha estat una lluita que ha durat fins avui, ja que recentment s’ha aprovat el projecte d’obertura i els veïns esperen que sigui una realitat a finals d’aquest any. El nou vial, que connectarà el carrer de Trias i Giró amb el de Keynes i que ha de facilitar l’accés dels veïns d’aquest carrer a la Diagonal, portarà el nom de Josep Canals Mercader, que va ser el primer president i un dels fundadors de l’entitat.

Reivindicacions pendents

Tot i les victòries que han aconseguit al llarg d’aquests 40 anys, asseguren que la llista de reivindicacions encara és llarga: demanen tenir un local social pel veïnat, ja que en tot el barri de Pedralbes no hi ha cap centre cívic; millores en la mobilitat i el transport públic, especialment per connectar la Zona Universitària amb el barri de les Corts, i millores en la seguretat. Entre els objectius de futur de l’entitat també hi ha el de recuperar la festa major del barri, que solia celebrar-se per Sant Joan i que va deixar de fer-se fa més de 10 anys.