Els talls de llum intermitents estan esgotant la paciència dels veïns del carrer de les Camèlies i els voltants com ara Sardenya, Praga i Mare de Déu de Montserrat, al barri del Baix Guinardó. Divendres passat es va produir la primera apagada, que es va iniciar a les 17 h i es va allargar 12 hores. Gregorio Hidalgo, veí del mateix carrer, explica que amb la primera avaria “van venir els bombers per acordonar la zona perquè sortia força fum”. L’aturada següent del subministrament elèctric va arribar diumenge i va durar unes sis hores, mentre que les darreres han estat aquest dimarts i han deixat els veïns sense llum tres hores al matí i tres hores més a la tarda.

“No funciona l’ascensor, no puc fer el dinar i tinc medicaments a la nevera que hauré de llençar”, lamenta una altra veïna, Milagros Domínguez, que necessita fer servir l’ascensor perquè camina amb l’ajuda d’una crossa. En la mateixa línia, una altra de les veïnes, Maria Priego, té una invalidesa del 80 % i, quan marxa la llum, es queda incomunicada: “És una vergonya la manera en la qual vivim”, subratlla.

Gregorio Hidalgo viu en un cinquè pis del carrer de les Camèlies i, tot i que té problemes respiratoris, no agafa l’ascensor per si torna a marxar la llum. “Si he de pujar les escales, ja em quedo a casa”, destaca, i denuncia que quatre dies de talls de llum “és massa”.

Per la seva banda i veient que l’avaria s’allarga, els veïns es preparen per mobilitzar-se. Aquest dimarts ja van sortir-ne al carrer una cinquantena per expressar el seu malestar i si el problema no es resol han pensat de fer un sopar de germanor a la zona afectada per donar visibilitat a la incidència. Una de les queixes que fan és que Endesa no ha instal·lat un generador al carrer que doni subministrament elèctric mentre que no es resol l’avaria. A més, lamenten que amb la calor no es pot estar a casa sense aire condicionat i denuncien que el menjar de les neveres es fa malbé.

Comerciants i restauradors, forçats a abaixar per unes hores la persiana

Els botiguers d’aquesta zona del Baix Guinardó afectada pels talls intermitents de llum també en pateixen les conseqüències. El propietari d’una botiga d’alimentació del carrer de les Camèlies, José Sepúlveda, assenyala que ha deixat d’ingressar diners perquè quan se’n va la llum “no puc pesar i no puc cobrar” i sentencia: “Soc autònom i, si no treballo, no guanyo”.

Pel que fa a la restauració, els bars i restaurants dels carrers afectats han hagut de llençar productes que s’han fet malbé. El Bar Alondra, situat al carrer de les Camèlies, n’és un exemple. Una de les responsables, Maria Rosa Álvaro, assegura que s’han descongelat els congeladors, fet pel qual ha hagut de llençar menjar, i les neveres tampoc no han funcionat: “No pots servir ni una cervesa”, assegura.

Endesa treballa per trobar les causes de la incidència

Endesa assegura que l’avaria ve d’un centre transformador que hi ha al carrer de les Camèlies. Diu que els tècnics han fet diferents reparacions, però l’aparell ha seguit fallant. Segons la companyia, aquest dimecres es farà un tall de llum per intentar fer “la reparació definitiva”, que suposaria la fi del problema. “L’actuació es farà molt probablement de matinada per tal que l’afectació sigui mínima”, ha dit Endesa. Una de les possibilitats en què treballen és la de canviar el centre transformador.

Endesa va posar en marxa a finals del 2018 un mapa en què informa dels talls de llum programats i de les avaries que hi ha a temps real. Els usuaris de la companyia poden conèixer els detalls de la incidència i una previsió de quan estarà resolta.