Càrregues policials l'1-O a l'Institut Pau Claris

(ACN) L’Audiència de Barcelona ha criticat la Policia Nacional per no “esgotar els mitjans no violents” abans d’actuar a l’Institut Pau Claris l’1 d’octubre. Constata que no es va produir “ordre expressa i terminant” dirigida als ciutadans perquè desallotgessin les entrades a l’institut i per transmetre el mandat que els policies tenien encomanat. “La pròpia policia va infringir una de les pautes d’actuació que els propis protocols per a l’atenció i control de multituds imposa”, apunta l’Audiència, amb referència a l’obligació “d’esgotar els mitjans no violents, utilitzant el diàleg com a mitjà per persuadir els congregats, autoritzant l’ús proporcionat i gradual de la força només quan no existeixi una altra opció”.

D’aquesta manera, l’Audiència rebutja el recurs del Sindicat Professional de Policia que demanava de nou investigar votants en aquest centre per resistir-se a l’acció policial. La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat s’hi havien adherit.

El Jutjat d’Instrucció número 7 ja havia descartat investigar votants en aquest institut i argumentava que no es podia traspassar la responsabilitat als ciutadans d’una situació fruit del “fracàs de les institucions”. L’Audiència coincideix que el mandat judicial que va prohibir el referèndum de l’1-O no es dirigia a la ciutadania, per molt que aquest es difongués a través dels mitjans de comunicació.

A això li suma el fet que la Policia Nacional, en el cas analitzat, no traslladés els ciutadans congregats que havien d’alliberar els accessos perquè havien d’impedir la celebració del referèndum, i més quan els votants “havien acudit al lloc sota la cobertura de l’exercici de drets fonamentals als quals van apel·lar les autoritats governatives autonòmiques per legitimar la crida col·lectiva a la participació política”.