La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona ha demanat que l’Ajuntament de Barcelona aturi el concurs per triar les empreses que faran la superilla de l’Eixample. Denuncia que el consistori ha obert el procés abans que acabi el termini per presentar al·legacions al projecte i que quedi definitivament aprovat. Per això, l’entitat ha instat el síndic de greuges de Barcelona a actuar perquè se suspengui el procediment.

En una carta que ha avançat ‘La Vanguardia’ i a la qual ha tingut accés betevé, l’entitat critica que el termini que tenen les empreses per presentar ofertes acaba abans que el que tenen els ciutadans per plantejar esmenes al projecte. Per això, creu que hi ha “un menyspreu inacceptable al tràmit d’informació pública” i demana al síndic de Barcelona que adverteixi l’Ajuntament d’una possible irregularitat.

L’Ajuntament tindrà en compte les al·legacions

Fonts municipals han detallat que el procés que s’ha seguit amb la superilla de l’Eixample és exactament el mateix que es fa amb les obres que es tramiten des de l’empresa municipal BIMSA i que no hi ha hagut cap diferència ni excepció. Els treballs es van licitar amb el projecte inicial aprovat per agilitzar els terminis, però no s’adjudicaran fins que tingui el vistiplau definitiu. D’aquesta manera, apunten les mateixes fonts, es garanteix que es tindran en compte les al·legacions que es puguin presentar.

Un dels socis de govern, el PSC, que es va mostrar partidari de fer canvis al projecte, considera que no hi havia pressa per treure els treballs a concurs. La superilla de l’Eixample preveu transformar quatre carrers del districte en eixos verds i crear quatre places en cruïlles. Les obres han de començar al juny i, segons els càlculs de l’Ajuntament, han d’estar llestes el primer trimestre del 2023. El pressupost és de 52,7 M €.

Junts també reclama aturar el concurs

En un comunicat, el grup de Junts a l’Ajuntament ha demanat que s’aturi el concurs per triar les empreses que han de fer les obres fins que no es tingui el projecte aprovat definitivament i acabi el termini per presentar al·legacions. El portaveu Jordi Martí Galbis denuncia que el govern municipal “tira pel dret i imposa un projecte menystenint veïnat i entitats”.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que amb el període d’al·legacions obert, “sembla una manca de respecte i rigor licitar els projectes”. “Les presses són males companyes de viatge quan parlem de diners públics”, ha afegit.